Начало Здравна медиа Здравни новини Специална процедура удължава живота при жени с рак на яйчниците

Специална процедура удължава живота при жени с рак на яйчниците

Специална процедура удължава живота при жени с рак на яйчниците - изображение

Лекари тествали ново лечение, което удължава живота на жени с рак на яйчника в напреднал стадий. То се състои в направата на топла „баня“ на органите в коремната кухина с помощта на препарати, които се използват при химиотерапията. Процедурата се извършва по време на операцията.

Пациентите, които преминали през експерименталното лечение, оцелели 45,7 месеца повече в сравнение с други онкоболни, подложени на интервенция за отстраняване на туморите и на конвенционална химиотерапия. Вторите преживели 33,9 месеца. Процедурата е изпробвана в 8 болници в Холандия.

През последните 30 години няма подобрение на общата преживяемост при карцином на яйчниците. Затова всяко лечение, което показва положителен резултат в това отношение, наистина ни вълнува и радва“, казва водещият автор на изследването д-р Вилемиен ван Дриел. Изследването, по мнението на специалисти, представлява най-убедителната информация досега, че лечението може да осигури значително предимство за определена група пациенти с рак.

Нововъведението предизвиква някои въпроси. Така например не е ясно колко от подобрението е вследствие от самата химиотерапия или от факта, че е била затоплена с надеждата да я направи по-реактивна спрямо остатъчните туморни клетки.

Също така не е ясно колко допълнителни разходи ще прибави процедурата, тъй като тя увеличава с два часа времето, прекарано в операционната. За сметка на това обаче, коремната химиотерапевтична „баня“ причинява минимум нежелани реакции и е добре поносима. Подобна практика вече се прилага при колоректален рак.

Преди време лекарите опитали да приложат противоракови лекарства, които да циркулират в коремната кухина, но лечението се оказало много бавно. Провеждането му по време на операцията улеснява нещата. Загряването на флуида до 40 градуса по Целзий било допълнителна особеност.

Специалистите направили проучването сред 245 жени, които били в 3-ти стадий на перитонеален рак, на яйчниците или на фалопиевата тръба. Те първоначално били подложени на три цикъла лечение с карбоплатин и паклитаксел и били стабилни преди операцията. След като лекарите премахнали по хирургичен път всички видими тумори, на половината от участничките направили химиотерапевтична "баня" със затоплен разтвор от цисплатин. Той циркулирал през отворената коремна кухина в продължение на 90 минути, след което течността се източва.

И тези, на които била направена процедурата, и тези, които получили конвенционалното лечение, пили карбоплатин и паклитаксел месец след направената интервенция. Резултатите показали, че вероятността да оцелеят в продължение на 3 години след операцията била 48% при лекуваните по стандартния начин. Докато при жените, преминали през коремна химиотерапевтична „баня“, шансът бил 62%.

Конвенциално лекуваните преживели 10,7 месеца без да се върне рака, а претърпелите процедурата – 14,2 месеца. Наблюдавали се нежелани реакции съответно при 25 на сто от дамите от първата група и при 27 на сто от втората. Най-често срещаните проблеми били болки в корема, инфекция и прекъсване функцията на червата.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: cityofhope.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлКлинични пътекиЛюбопитноСоциални грижиНовиниСнимкиНормативни актовеСпортИсторияЗдравни съветиПатологияАлт. медицинаФизиологияЛеченияБотаникаАнкетиИзследвания