Начало Здравна медиа Здравни новини Специална ръкавица със сензори възвръща сетивността на хора с протези

Специална ръкавица със сензори възвръща сетивността на хора с протези

Специална ръкавица със сензори възвръща сетивността на хора с протези  - изображение

Хората с протези на ръцете ще получат шанс да усещат допир и да преценяват с каква сила да стискат предметите. Руски учени от Далекоизточния федерален университет разработили ръкавици, способни да излъчват сигнали – вибрации чрез специални сензори.

Целта на учените е дори и в такава ситуация човек да може да усети предмета, който докосва с протезата. Научният консултант на проекта и неврохирург Артур Биктимиров заяви, че „сензитивните“ протези вече се пробват от потенциални потребители. „Извършихме проучване сред тях и разбрахме, че те се нуждаят от подобно нещо. Системата позволява да се възвърнат част от усещанията без хирургическа интервенция“, допълва специалистът.

Самият технически комплекс представлява специална ръкавица, оборудвана със сензори за налягане. Тя се захваща към самата протеза и в момента, когато сензорите взаимодействат с обект или повърхност, специални двигатели започват да вибрират. Моторите са разположени върху предмишницата – чувствителна част от ръката. Така пациентът получава сигнал, че има контакт с предмета.

В момента се прави третата версия на прототипа. Ръкавицата е в тестовата си фаза – хора с протези на ръката я изпробват и оставят обратна информация за нейната работа. Учените от Далекоизточния федерален университет вече са подали заявление за патент.

Изследователите смятат, че разработената система, допълнена с протеза, може да се появи на пазара още през септември тази година. Предвидено е тя да се разпространява чрез медицинските институции.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: iz.ru
Снимка: futurecar.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСнимкиЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиСпортЛайфстайлПсихология