Начало Здравна медиа Здравни новини Стартира Европейската имунизационна седмица

Стартира Европейската имунизационна седмица

Стартира Европейската имунизационна седмица - изображение

Днес стартира Европейската имунизационна седмица, която се отбелязва за 11-ти пореден път сред 53 държави в Европа. В периода 24 – 30 април ще се осъществят редица дейности и активности, чиято основна цел е да ангажират и информират основните целеви групи за превенцията чрез ваксинация. Държавите в Европа се организират под призива „Ваксините действат“.

Инициативата се координира от Европейското регионално бюро на Световната здравна организация (WHO Europe) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Всички страни – членки на Европейския съюз участват в инициативата за постигане на имунизационните цели по ваксините, заложени в Европейския план за 2015 – 2020 година.

Над от 10 милиона смъртни случи се регистрират всяка година сред деца под 5-годишна възраст. Много от тях са вследствие на заболявания, за които вече съществуват действащи ваксини. Важно е да се отчете, че именно прилаганата имунопрофилактика показва липсата и разпространението на тежки заразни заболявания. Националния Имунизационен календар е от основно и важно значение за поддържането на ефективно имунизационно покритие при ваксино - предотвратимите заболявания.

В България все по-често се обединяват усилията за по-качествени и всеобхватни действия в процеса на имунизация сред цялото общество. Това стои в основата на успешно осъществяване на контрола на заразните болести, предотвратими чрез ваксина. Съвременния имунизационен календар в страната включва задължителни и препоръчителни имунизации, като сред задължителните в детска възраст са насочени срещу 11 заразни болести - хепатит Б, туберкулоза, коклюш, дифтерия, полиомиелит, морбили, тетанус, паротит, рубеола, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции.

При намаляване и спадане под конкретни стойности на имунизационния обхват се наблюдава предпоставка за епидемично разпространение на определено инфекциозно заболяване.

В България съществуват и две национални програми за препоръчителни имунизации -  Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България (2017-2021) и Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (2017-2020). Чрез тях се осигурява безплатна имунизация срещу ротавирусни инфекции за всички деца от 6-седмична до горна възраст и срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст. Единствено в страната ротавирусната ваксина се приема през устата.

Гражданите на България могат да се възползват и от други препоръчителни имунизации срещу заплащане. Те се разделят в няколко категории:
- Ваксини от групата на задължителните за възрастов групи, различни от посочените в календара;
- Ваксини от групата на целевите – срещу бяс, коремен тиф и кримска – конго хеморагична треска, прилагани в случи извън посочените в календара;
- Разрешени ваксини, които не са включени към задължителните, например за хепатит А, грип и други.

Здравноосигурени лица, които не са упражнявали правото си на личен лекар имат възможност да извършат задължителните ваксини безплатно във всяка Регионална здравна инспекция в областните градове.

В Европейската имунизационна седмица се основен фокус се поставя върху увеличаване на имунизационния обхват сред хората, което да създаде колективен имунитет срещу значими заразни болести. През последните пет години се отбелязва задържане и намаляване на обхвата за първи път за няколко десетилетия. Яснотата за значимостта на имунизациите трябва да се поддържа непрестанно в съзнанието на хората“, това заяви д-р Сузана Джейкъб, директор на Европейското регионално бюро на СЗО.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: SuaraLumen.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлЛюбопитноИсторияНовиниГеографияСнимкиВидеоСоциални грижиЛеченияАнкетиАлтернативна медицинаЗдравни съветиТестове