Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха нова ваксина против генитален херпес

Създадоха нова ваксина против генитален херпес

Създадоха нова ваксина против генитален херпес - изображение

Учени от Университета на Пенсилвания разработиха нова ваксина против генитален херпес. Първата в историята ваксина е преминала успешно предклинични изпитания. Препаратът предполага три последователни инжекции, които трябва да се поставят в продължение на 6 месеца. Това е засега най-надеждната формула, създавана за борба с генитален херпес HSV2.

Приблизително 500 милиона души по света имат генитален херпес и експертите определят ситуацията като глобална пандемия. Науката и по-рано е създавала експериментални инжекции, но никои от тях не са били доказано ефективни при клинични проучвания.

Новата формула е осигурила надеждна защита срещу генитален херпес при изследвания на лабораторни животни. Учените поясняват, че в близките месеци специалистите ще правят изпитания на препарата и на хора. Медикаментът увеличава количеството антитела против три различни части на вируса. В него влизат два ключови компонента, които в обикновени условия помагат на HSV2 да избегне атаките на имунната система. Това е съвършено нова стратегия, която е дала положителни резултати.

По-голямата част от ваксините досега са се насочвали към гликопротеинът GD2, покрит с молекули, наподобяващи захар. Той представлява главното оръжие на вируса, който помага да се проникне в организма и да се атакуват клетките. При клинични изследвания обаче се е оказвало неспособно ваксините да блокират вируса. Новата ваксина е насочена да атакува други два гликопротеина gC2 и gE2, потискащи имунната система. Точно това я отличава от всички изпробвани методи досега. Тя се е оказала ефективна в борбата срещу генитален херпес.

Новата ваксина ще позволи да държи под контрол едно от най-разпространените заболявания, предавани по полов път.

Снимка: El Espectador

4.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алтернативна медицинаЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлНовиниИсторияМедицински изследванияЛеченияБотаникаСпециалистиСнимкиСоциални грижиАнкетиТестове