Начало Здравна медиа Здравни новини Офталмолог предупреждава: Има бум на херпес вирусни инфекции по очите

Офталмолог предупреждава: Има бум на херпес вирусни инфекции по очите

Офталмолог предупреждава: Има бум на херпес вирусни инфекции по очите - изображение

Променливото време и отслабеният имунитет предразполагат към активизирането и размножаването на патогените. В момента има много пациенти, които са с оплаквания от херпес вирусни инфекции на очите, твърди д-р Мария Праматарова, офталмолог в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Заболяването започва със симптоми като на обикновен конюнктивит, но без лечение може да предизвика възпаление на роговицата. Херпесната инфекция започва с лепкави секрети, зачервяване и болка в очите, замъгляване на зрението. За да бъде точно установена причината за състоянието, трябва да бъде изследван секрет от окото, защото подобни оплаквания съпровождат и други очни заболявания и ако не бъде уточнен точният патоген, проблемът се утежнява.

Заразяването с херпесния вирус става чрез докосване на предмети, по които той е попаднал. Д-р Праматарова казва, че особено много се повишава рискът по време на продължителни полети със самолет.

Този вид инфекции протичат атипично и започват без специфичния обрив по хода на нерва, с парене и сърбеж без наличието на секрет. Може само клепачът да се подуе и тогава пациентите се заблуждават, че им излиза ечемик. В такива случаи не бива да се отлага прегледа при офталмолог и да се назначи съответното лечение.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: 24chasa.bg
Снимка: iran-daily.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиНовиниХранене при...ФизиологияТестовеЛюбопитноВидеоЛеченияБотаникаИзследванияМикробиологияИсторияАлт. медицинаСпециалисти