Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха татуировка от генетично модифицирани бактерии

Създадоха татуировка от генетично модифицирани бактерии

Създадоха татуировка от генетично модифицирани бактерии - изображение

Живата татуировка е вече факт, а за нейното създаване са били необходими генетично модифицирани бактерии, след което учените от Масачузетския технологичен институт използвали традиционния принтер за триизмерен печат.

Електронните татуировки се превръщат в тенденция за научния свят и медицината. Плоските сензори вече започват да се използват за наблюдение на различни здравни параметри. Например, така може да се следят нивото на кръвната захар или пък честотата на сърдечния ритъм.

Американските учени решили да използват за създаването на тези сензори клетки от бактерии, чиито клетъчни стени са достатъчно силни и трайни, за да бъдат поставени в 3D принтер.

При отпечатването на татуировката на еластична подложка бактериите били използвани като мастило. По този начин изследователите успели да отпечатат модел, наподобяващ разлистено дърво. Под въздействието на различните вещества бактериите променят цвета си, показвайки как татуировката влияе на едно или друго съединение. Промяната в цвета е свързана с началото на производството на флуоресцентни протеини във вътрешността на бактериалните клетки.

Според изследователите в далечното бъдеще подобни живи сензори могат да бъдат използвани за създаването на система от лекарства от ново поколение. В същото време в близко бъдеще ще се появят бактериални татуировки, които могат да следят съдържанието на различни вещества във въздуха и да реагират на температурата или на изменението в нивото на рН.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиЛюбопитноЛайфстайлАлт. медицинаПсихологияЗдравни съветиИсторияНовиниЛеченияХранене при...ИзследванияФизиологияКлинични пътекиСоциални грижиБотаника