Начало Здравна медиа Здравни новини Учени разработиха вид татуировка, която сигнализира за наличието на рак

Учени разработиха вид татуировка, която сигнализира за наличието на рак

Учени разработиха вид татуировка, която сигнализира за наличието на рак - изображение

Швейцарски учени разработиха татуировка, която сигнализира притежателя си за наличието на рак в ранна фаза. Тя се поставя на края на предмишницата и става видима, когато нивата на калций в организма се повишат. Това е сигнал, че има вероятност да се е появило злокачествено заболяване.

Експертите поставят високотехнологичната татуировка като вземат малък брой кожни клетки от клиента с помощта на локална упойка, след това генетично ги модифицират в лаборатория така, че да могат освобождават големи количества мелатонин при рязко покачване на калция в тялото. После учените връщат обработените клетки в организма и ако засекат високи равнища на минерала, сигнализират, като се появява тъмно петно върху кожата на човека.

Излишъкът от калций в тялото е един от отличителните белези на различни видове рак – на гърдата, простатата, главата, бъбреците или на миелома. Раковите заболявания повишават нивата на калция в кръвта като извличат минерала от съседните кости. Освен това туморите могат да накарат бъбреците да спрат да го преработват правилно, което може да доведе до повече циркулиращи в кръвта минерали. По този начин лекарите се ориентират и смятат за силен индикатор високите равнища на калция в кръвта. Дори и да няма очевидни симптоми, това е сигнал, че има вероятност за наличие на тумор.

Учените от университета в Цюрих продължават работата си по високотехнологичната татуировка. До този момент те са я изпробвали върху животни, болни от рак, и открили, че в рамките на няколко дни се появява „петното“ при завишени нива на калций. До 2-3 години се очаква тя да бъде приложена и при хора.

Много специалисти смятат, че подобно откритие ще е революция в диагностицирането на злокачествени заболявания. Но напомнят, че повишените нива на калция могат да се дължат и на други медицински състояния като бъбречна болест или хиперпаратиреоидизъм, който засяга четирите малки паращитовидни жлези в областта на шията. Те контролират за снабдяването на организма с калций.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dailymail.co.uk
Снимка: homeschoolden.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиЛюбопитноЛайфстайлИсторияЗдравни съветиНовиниПсихологияАлт. медицинаЛеченияПатологияАнкетиФизиологияБотаникаИзследванияНормативни актовеКлинични пътеки