Начало Здравна медиа Здравни новини Съществува бактерия, устойчива на радиация

Съществува бактерия, устойчива на радиация

Съществува бактерия, устойчива на радиация - изображение

Учени от Военния университет по здравни науки в Бетезда, Мериленд, откриха бактерия, която използва комплекс от манганови и други съединения, които да я предпазват от изключително големи дози радиация и така те не й навреждат. Deinococcus radiodurans се предпазва от опасните дози благодарение на тези съединения, които поемат химикалите и облъчването.

По-важното е, че този своеобразен щит може да бъде вкаран в човешката кръв и по този начин да направи клетките устойчиви на радиация. Мангановото съединение, което предпазва бактерията, всъщност защитава протеините и ензимите, които поправят ДНК-то, а не самото него от радиационното увреждане.

Ползите от подобно откритие са в бъдещото създаване на микроби, които да чистят радиоактивните замърсявания или да се измислят ваксини, които да унищожават ДНК-то на опасни вируси, но да запазват полезните им протеини.

Deinococcus radiodurans е позната на учените още от 1956 г., когато е открита случайно в консерва от телешко, облъчена с радиация. Проучванията показали, че бактерията издържа дози радиация 1000 пъти по-високи от количествата, които са фатални за човека. Микробът може да устои още на суша, силен студ и киселинна среда, пише Обекти.бг.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: news-medical.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниЛюбопитноИсторияЗдравни съветиАнкетиЛеченияБотаникаМедицински изследванияХранене при...СнимкиСоциални грижиКлинични пътеки