Начало Здравна медиа Здравни новини Тридесет и три болници в страната получиха над 400 модерни апарата

Тридесет и три болници в страната получиха над 400 модерни апарата

Тридесет и три болници в страната получиха над 400 модерни апарата    - изображение

Общо 436 високотехнологични медицински апарата получиха акушеро-гинекологичните и неонатологичните отделения на 33 болници в страната. Доставянето им е било възможно благодарение на проект на Министерството на здравеопазването, чиято цел е да завиши качеството на пренаталната диагностика и на неонаталните грижи в България.

Средствата за закупуването на апаратите са осигурени от Норвежкия финансов механизъм и от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Повече от 100 специалисти са обучени да работят с новата техника.

Основната задача, която се поставя чрез обзавеждането на съответните отделения с качествено и необходимо оборудване, е да намалее броят на децата с вродени заболявания и да има по-малко смъртни случаи. Доц. Марияна Василева, директор на Дирекция „Международни проекти и електронно здравеопазване“ към здравното ведомство, коментира, че поради големия интерес са обучени допълнително още 31 лекари от цялата страна в областта на пренаталната диагностика и феталната морфология.

Изпълнителният директор на Втора АГ болница „Шейново“ д-р Румен Велев казва, че получената специализирана апаратура за тяхното неонатологично отделение им е помогнала да повишат нивото си на компетентност. То е най-високото в момента, а другата причина, поради която оборудването се вписва, е, че то ще им помогне да развият отделението.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnr.bg
Снимка: bliss.org.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпортОбразованиеИсторияНормативни актовеЛайфстайлЗаведенияЛюбопитноКомпании и организацииСнимкиИнтервютаОрганизацииКлинични пътекиСоциални грижиЗдравни съветиАптекиАнкетиЛеченияСпециалисти