Начало Здравна медиа Здравни новини Тръмп възнамерява да съди фармацевтични компании

Тръмп възнамерява да съди фармацевтични компании

Тръмп възнамерява да съди фармацевтични компании - изображение

Акциите на фармацевтичните компании спадат, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че смята да съди производителите на лекарства, заради ролята им в подхранването на опиоидната криза в страната.

В редица градове, окръзи и щати вече са водени дела срещу производителите на лекарства. Миналия месец генералният прокурор Джеф Сесионс заяви, че създава работна група за проучване на ролята на фармацевтичните компаниите в разпространяващата се епидемия, свързана с прекомерната употреба на опиати в Съединените щати. По негово нареждане ще бъдат проучени всички заведени до момента дела, за да се определи "дали ние можем да съдействаме".

"Нашето министерство на правосъдието гледа много сериозно на започналите вече съдебни процеси срещу някои от тези фармацевтични компании. Част от щатите в страната са отнесли въпроса на федерално ниво. Ние ще направим същото и ще си свършим работа", заяви Тръмп в понеделник. Американският държавен глава направи изявлението по време на представянето на новия административен план за справяне с опиоидната криза в Ню Хемпшир. По думите му федералното правителство може да обмисли агресивни съдебни спорове срещу фармацевтични компании, считани за съучастници на нарастващия проблем с пристрастяване към предписани медикаменти.

След изказването му акциите на три от фармацевтичните компании спаднаха драстично. Mallinckrodt отбеляза спад от 5,5%, а Endo International и Depomed с около 4%. Компанията за финансови услуги Морган Стенли заяви, че те са изправени пред риск от съдебните дела, защото продажбите им на опиоиди и преди, и сега са значително по-малко от посочените в портфолиото им, както и предвид настоящия им висок финансов ливъридж, сочещ степента им на задлъжнялост.

В бележка до клиентите анализаторите твърдят, че срещу фармацевтичните компании, които произвеждат свой бранд лекарства, има по-голям шанс да бъдат повдигнати съдебни дела, отколкото при тези, които произвеждат генерични лекарства, тъй като първите обикновено биват широко рекламирани, докато последните не са.

"Компаниите също трябва да бъдат отговорни. Министерството на правосъдието наскоро създаде работна група, която да координира разследванията и делата срещу производители и други злодеи, които вредят на нашите граждани", каза Тръмп.

Администрацията на американския президент цели броят на предписаните и изпълнени рецепти за опиоиди да спадне с една трета в следващите три години.

Опиоидите, включително тези приемани по лекарско предписание, хероинът и синтетичните наркотици, като фентанил, са отговорни за смъртта на повече от 42 000 души в САЩ през 2016 г., което е най-големият брой смъртни случаи отчетен от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. А в скорошен доклад на агенцията се казва, че броят на хората, които са постъпвали в спешното отделение след предозиране, е нараснал с 30% между юли 2016 г. и септември 2017 г.


През миналата година от свръхдози с наркотици и лекарства в САЩ са починали 62 497 души

"Независимо дали сте дилър, лекар, трафикант или производител, ако нарушите закона и нелегално разпространявате тези смъртоносни отрови, ще ви открием, ще ви арестуваме и ще ви държим отговорни", каза още Тръмп и посочи Мексико и Китай като основни източници на незаконни опиоиди. Често тези две страни избягват американските власти, като извършват продажби през интернет и използват пощенските служби в страната, за да разпространяват наркотичните вещества.

В Ню Хемпшир държавният глава обяви, че според него наркотрафикантите заслужават смъртно наказание. Тръмп повтори наблюдението, което е споделял няколко пъти преди това - че в САЩ можеш да получиш смъртно наказание или доживотен затвор за убийството на един човек, но същевременно наказанието за един наркодилър, чиито действия могат да доведат до смъртта на хиляди, избрали да вземат свръхдоза, е осъждането на твърде малък престой в затвора, а често дори не попада зад решетките.

Тръмп обяви началото и на национална кампания за повишаване на обществената осведоменост, която включва и уебсайта crisisnextdoor.gov. Идеята е в него американците да споделят личните си истории за пристрастяването, с надеждата това да уплаши хората и да ги накара да се въздържат от поведение, което да доведе до злоупотреба с наркотични вещества.

Третата част от плана за справяне с опиоидната криза касае подобряването на достъпа до програми за лечение и възстановяване, които са се доказали като ефективни. Много здравни специалисти, близки до хора, починали от свръхдоза или преживели пристрастяване към опиоидите, настояват терапията да бъде ключов елемент на всяка кампания за борба с епидемията.

"Провалът не е опция. Пристрастяването не е нашето бъдеще. Ние ще освободим страната от тази криза", каза още Тръмп.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: cnbc.com, foxnews.com
Снимка: abcnews.com, cnn.com

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовини