Начало Здравна медиа Здравни новини Уникална операция за първи път в България на младеж със Синдром на лешникотрошачката

Уникална операция за първи път в България на младеж със Синдром на лешникотрошачката

Уникална операция за първи път в България на младеж със Синдром на лешникотрошачката - изображение

За първи път в България съдови хирурзи от Университетската болница "Света Екатерина" – София оперираха млад мъж на 23 години с изключително рядко срещана диагноза. Младежът е диагностициран със Синдром на лешникотрошачката.

Пациентът е постъпил в лечебното заведение с хематурия (кръв в урината), силни коремни болки и опалвания. След нужните изследвания специалистите са установили, че симптомите се дължат на Синдрома на лешникотрошачката. Това е рядко срещано състояние, при което се получава притискане на лявата бъбречна вена. Тя пренася пречистената кръв от левия бъбрек.

Реконструктивната операция е ръководена от проф. Захариев. Лекарите са се съобразили с възрастта на пациента и са избрали по-ефективен и дългосрочен план на оперативен метод за реваскуларизация на засегнатите кръвоносни съдове на левия бъбрек. Реваскуларизация представлява възстановяване на нормалното кръвообращение.

Младежът е опериран успешно на 13 февруари. Не се е наложило поставянето на изкуствени кръвоносни съдове.

Пациентът към монета е в стабилно състояние и се възстановява в Отделението по реанимация.

Снимка: DarikNews.bg5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпециалистиИсторияСпортЛайфстайлПсихологияОрганизацииЛюбопитноКлинични пътекиЗдравни съветиСнимкиЛеченияИнтервютаНормативни актовеЗаведенияСпорт и туризъмОбразованиеАптекиСоциални грижи