Начало Здравна медиа Здравни новини Уникална операция спаси младеж с тумор на лицето

Уникална операция спаси младеж с тумор на лицето

Уникална операция спаси младеж с тумор на лицето - изображение

Историята на 16-годишния младеж, на когото откриват тумор колкото ябълка преди почти година, завърши успешно. Това става благодарение на уникална операция, по време на която е осъществена трансплантация на черепа чрез 3D принтиране.

Както обяснява доц. Ходор Факих, който спаси Николай, до операцията се стига след продължителни научни търсения, консултации и посещения в чужбина, където да се види как се справят с проблема останалите.

Младежът отива при специалиста, когато туморът е започнал да се увеличава много бързо и да се превръща в злокачествен. Това е наложило радикална хирургична намеса, но и заминаването на специалиста в Москва, където новата челюст става факт чрез 3D принтиране.

Имплантираната долна челюст е абсолютно копие на анатомичната до милиметри, а притежава и имплантати, които възстановят изгубените от момчето зъби.

Само няколко седмици след хирургичната намеса момчето се е възстановило напълно и единствено един малък белег остава след нея. В момента Николай се чувства добре, а неговият случай и спасеното му лице вече са описани в научната литература.

По статията работи: Гергана Караилиева

Изночник: nova.bg

Снимка: offnews.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниКлинични пътекиЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиНормативни актовеСпециалистиСпортПатологияСнимкиХранене при...ИнтервютаЛайфстайлАлт. медицинаИзследванияИсторияБотаникаПсихологияЗаведенияАнкети