Учените във Великобритания настояват да се добавя фолиева киселина в брашното
Във Великобритания не успяха да прокарат в законодателството изискването производителите на храни да прибавят фолиева киселина към брашното. Учени излязоха с позиция, че това се дължи на неправилен анализ и би трябвало да бъде отново разгледан въпроса. Влагането на веществото в брашното би предотвратило раждането на бебета с вродени дефекти.
Резервите към подобна стъпка са заради страховете, че може да се стигне до предозиране, ако фолиевата киселина започне да се прибавя към хранителните продукти. Специалистите призовават Обединеното кралство да последва повече от 80 държави, които имат задължително добавяне на веществото. Те коментират, че няма нужда от горна граница на приема на фолиева киселина, тъй като няма риск от вредно предозиране.
Недостигът на веществото може да предизвика сериозни вродени дефекти у плода при бременната жена. Дефицитът на киселината води до увреждания на невралната тръба, което се случва при 1 от 500-1000 бременности във Великобритания.
В държавите, които са въвели задължително подсилване с фолиева киселина, дефектите на невралната тръба при новородени са намалели с до 50 на сто по думите на експерти от лондонския университет „Кралица Мери“.
Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, където има политика на задължителен прием, отчитат, че разходите за провеждането на тази политика е 1 цент на човек на година.
В Обединеното кралство всеки ден две жени прекратяват бременността си заради открит дефект в невралната тръба на плода, а всяка седмица две жени раждат увредено дете. „А това е напълно предотвратима трагедия“, смята Джоан Морис от Института по превантивна медицина.
Откакто в САЩ въвеждат задължителното подсилване с фолиева киселина през 1998 г., до 2017-а е можело да бъдат предотвратени 3000 случая на увреждания на невралната тръба, ако Великобритания беше утвърдила същото ниво на прием, смята г-жа Морис. В момента в кралството бялото брашно е обогатено с желязо, калций и витамините от група В ниацин и тиамин. Въпреки препоръките на експерти да се добавя и фолиева киселина, властите не са одобрили стъпката заради опасения, че някои хора могат да пострадат от високия прием на веществото.
Нови проучвания, публикувани в сп. Public Health Reviews, показват, че подобни притеснения са неоснователни и няма научна или медицинска причина за забавяне на въвеждането на задължителното подсилване с фолиева киселина.
Фолиевата киселина е синтетична форма на витамин В9. В естествен вид той се съдържа в много храни, най-вече в аспержите, броколите и тъмните листни зеленчуци. Веществото може да се приема под формата на хапчета или да се добавя към основни зърнени храни и брашно.
По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: irishnews.com
Продукти свързани с НОВИНАТА
НОВАЛАК ALLERNOVA AR 0-36 месеца 400 г
НовТАПИОКА НА ПРАХ 200 гр. ЗДРАВНИЦА
НАХУТЕНО БРАШНО 500 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
ОСТРОВИТ РЪЖЕНО БРАШНО 1000 г
БРАШНО ОТ ЕЛДА 500 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
БРАШНО ЛЕНЕНО 180 гр. БАЛЧО
НОВИНАТА е свързана към
- Ръжено брашно – състав, ползи и противопоказания
- Ползи и вреди на бадемовото брашно
- Премахнете липомите по тялото с мед и брашно
- Полезни витамини и минерали при анемия
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Сусам
- Изследване на хомоцистеин
- Витамини от група В (В-комплекс)
- Ползи за здравето от брашното от нахут
- Ръж
Коментари към Учените във Великобритания настояват да се добавя фолиева киселина в брашното