Начало Здравна медиа Здравни новини Учени откриха начин за увеличаване на умствените способности

Учени откриха начин за увеличаване на умствените способности

Учени откриха начин за увеличаване на умствените способности - изображение

Чрез експеримент, в който се предизвиква по изкуствен начин активност в мозъка, учени доказали, че може да се увеличат умствените способности. За целта използвали техника, наречена HD-TACS. Тя се състои в това, че с помощта на електроди се прилагат слаби електрически импулси към мозъка и процесът се следи чрез електроенцефалограма, информира Обекти, цитирайки Science Alert.

Експертите от Бостънския университет спрели вниманието си на медиалния префронтален кортекс, който се задейства, когато човек сгреши или се изненада от нещо. Другата област от мозъка, която изследвали, била страничния префронтален кортекс, който помага на хората в техните решения и действия и отговаря за спазването на правилата.

Докато специалистите наблюдавали тези две области на мозъка при 30 участници, самите доброволци трябвало да преценят кога са изминали 1,7 секунди и да натиснат един бутон. Учените им съобщавали дали са успели да улучат времето. След това използвали HD-TACS техниката, за да подобрят синхрона между двете области на мозъка. Тогава резултатите били по-добри - участниците се справяли със задачата по-бързо и с по-малко грешки или ги поправяли по-бързо.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: nhsjs.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиПсихологияХранене при...ФизиологияПатологияСнимкиИсторияАлт. медицинаОрганизацииКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаникаСпорт