Начало Здравна медиа Здравни новини Учени откриха как да облекчават симптоми на хроничен ринит чрез криотерапия

Учени откриха как да облекчават симптоми на хроничен ринит чрез криотерапия

Учени откриха как да облекчават симптоми на хроничен ринит чрез криотерапия - изображение

Ново лечение, при което се замразява вътрешната страна на носа, може да донесе така нужното облекчение при хора, страдащи от хроничен ринит. По този начин изчезват симптоми като постоянно запушен и течащ нос, които са резултат от възпалението в синусите и в обонятелния орган.

Формата на криотерапия, наречена ClariFix, се прилага върху нервите в носа, които провокират появата на секрети и възпаление. Устройството представлява охладена подложка, която се вкарва през ноздрите и се слага на целево място в носната кухина. Температурата на замръзване прекъсва нарушените нервни сигнали, като им пречи да задействат секретите, запушващи носа. По-конкретно ClariFix прекъсва невронния път, връзка между части на нервната система, която предизвиква симптомите на ринит.

Специалистите по Уши, нос, гърло от университета "Ръш", САЩ, предлагат лечение на пациенти, използващи криотерапията. Тя осигурява дълготрайно облекчение и е първото и единствено устройство, което е одобрено от Агенцията по лекарствата и контрол на храните за лечение на ринит.

"Дългогодишното запушване на носа и хремата бавно лишават пациентите от добро качество на живот. Досега лекарствата бяха единствената възможност, която можеше да им се предложи. Въвеждането на ClariFix сега предлага вариант за по-окончателно решение за дълготрайно премахване на симптомите на хроничен ринит", коментира д-р Пийт Батра.

Традиционните медицински средства като назални спрейове, капки и медикаменти могат да помогнат за справяне с последиците при някои хора, но често не решават основния проблем и могат да имат странични ефекти.

Поставеният в носа на пациента криопластир престоява 10-15 мин. Най-честите нежелани реакции са временно увеличено запушване, преходна болка и дискомфорт, които преминават след 1-2 дни. Клиничните проучвания показват, че лечението е добре поносимо, без странични ефекти. След употребата на устройството пациентите съобщават за подобрение в симптомите на хрема и запушване. Резултатите са сходни както при хора с алергични ринити, така и с неалергични.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: dallasent.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

РецептиЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиЛеченияИсторияПатологияНовиниСоциални грижиСпортМикробиологияЛайфстайлКлинични пътекиФизиологияОрганизацииПсихологияОбразованиеАлт. медицинаТестовеБотаникаСпециалистиЗдравни проблемиХранене при...