Начало Здравна медиа Здравни новини Учени откриха как с точност да диагностицират болестта на Кавазаки

Учени откриха как с точност да диагностицират болестта на Кавазаки

Учени откриха как с точност да диагностицират болестта на Кавазаки - изображение

За първи път изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего, от Лондонския имперски колеж и от международни институти установиха, че болестта на Кавазаки може да бъде точно диагностицирана. Постигнали го въз основа на модела на генна експресия на гостоприемника в кръвта. Находката може да доведе до диагностичен кръвен тест за разграничаване на заболяването от други инфекциозни и възпалителни състояния.

Болестта на Кавазаки е най-често срещаното заболяване на сърцето при децата. Нелекувана, приблизително една четвърт от децата, страдащи от нея, развиват аневризми на коронарните артерии. Представляват балонни извивки на сърдечните съдове, които могат да доведат до инфаркт, конгестивна сърдечна недостатъчност или внезапна смърт.

"Тъй като няма диагностичен тест за болестта, късното й откриване често води до забавено или пропуснато лечение и повишен риск от аневризми на коронарните артерии", обяснява д-р Джейн Бърнс, един от авторите на проучването. Целта на учените била да открият сигнал за генната експресия на цялата кръв, който отличава болните от Кавазаки през първата седмица на заболяването.

Изследователите проучили 404 деца с инфекциозни и възпалителни състояния, от които 78 с болестта на Кавазаки, 84 с други възпалителни заболявания, 242 с бактериални или вирусни инфекции и 55 здрави участници. Специалистите потърсили копие на млечна киселина в кръвните проби. Прекопирането е първата стъпка в генната експресия, в която се използва информация от ген за конструиране на функционален продукт, например протеин.

Сигнатурата на 13-то копие на кръвна генна експресия отличава болестта на Кавазаки от останалите инфекциозни и възпалителни състояния, с които много често се бърка. Тест, включващ този „подпис“, може да позволи по-ранна диагностика и лечение на заболяването. Също така могат да се предотвратят сърдечни усложнения и да се избегне неподходящата терапия.

В Азия се увеличава разпространението на болестта на Кавазаки сред децата. В Япония има най-голям дял – 16 000 нови случая годишно. Едно на всеки 60 момчета и едно на всеки 75 момичета в Страната на изгряващото слънце ще развие заболяването. Честотата му в САЩ е по-ниска – от 19 до 25 случая на 100 000 деца под 5-годишна възраст. Прогнозите сочат, че до 2030 г. 1 на всеки 1600 ще бъде засегнат.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: yummymummyclub.ca

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноКлинични пътекиЗдравни съветиФизиологияИсторияАлт. медицинаИзследванияОрганизацииЛеченияБотаникаПатологияМикробиологияНовиниЗаболявания (МКБ)СпортПсихологияХранене при...ЛайфстайлСпециалистиСнимкиСоциални грижиРецептиАнкетиИнтервютаТестовеЗаведенияОбразованиеНормативни актове