Начало Здравна медиа Здравни новини Учени откриха непроучени досега имунни клетки

Учени откриха непроучени досега имунни клетки

Учени откриха непроучени досега имунни клетки - изображение

Международен екип от учени, воден от университета в Бирмингам, идентифицира нов неконвенционален тип имунни клетки, способни да се борят срещу вирусни инфекции. Специалисти от Академичния медицински център в Холандия и от Сколковския научен и технологичен институт в Русия се фокусирали върху Т-клетките, които контролират нашата имунна система.

В своето проучване те определили подгрупа от "неконвенционални V-delta-2 лимфоцити", които са тип гама делта Т-клетка - древен клас имунни клетки, който е относително непознат. Учените установили, че този подтип може да се открие в човешкото тяло не само при раждането, но и при възрастните в много ниски нива, които се повишават значително по време на вирусна инфекция.

Изследователите проучили как подвидът на Т-клетките реагира на инфекция, наречена цитомегаловирус. Когато разпознаят признаците на вирусната инфекция, увеличават броя си и влизат в режим унищожение. Водещият автор д-р Мартин Дейви от Института по имунология и имунотерапия в Бирмингамския университет твърди, че "тези клетки могат да се адаптират към някои ключови предизвикателства, които животът поднася". При вирусна инфекция те се превръщат от безобидни прекурсори (обикновени, основни клетки) в безмилостни убийци.

Според учените тези гама делта Т-клетките могат да получат достъп до тъкани, където откриват и унищожават вирусно заразени целеви клетки. Сега учените се опитват да разберат по-добре механизма, по който действат, за да усъвършенстват методите за лечение на вирусни инфекции.

"Смятаме, че тези клетки допринасят за защитата срещу инфекция в черния дроб, място, изложено на много потенциално опасни инфекциозни заболявания", казва д-р Дейви. Той допълва, че те могат да бъдат особено важни, когато имунната ни система не работи добре в някои аспекти. Например при новородени или при трансплантирани пациенти. Целта на учените е да повишат активността на гама делта клетките.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: trendintech.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияХранене при...НовиниЛюбопитноФизиологияИсторияНормативни актовеСпортЛеченияЛайфстайлЗдравни съветиСпециалистиБотаникаМикробиологияДиетиАлт. медицинаОрганизацииСнимкиКлинични пътекиТестовеНаправления в медицината