Начало Здравна медиа Здравни новини Измериха скоростта на клетъчната смърт

Измериха скоростта на клетъчната смърт

Измериха скоростта на клетъчната смърт - изображение

Процесът на апоптоза (самоунищожаване на клетката, чиято цел е адаптирането на организма към средата) е вълнообразен, а скоростта на разпространение на вълните е постоянна. Това показват опитите на учени от Станфордския университет с африканска жаба. За провеждането на експеримента те използват яйцето на жабата като от него вадят цитоплазмата и оставят само ядрото.

Поставят яйцето в епруветка и задействат процеса. Проследяват го с помощта на светлинни протеини, които сигнализират, че клетката умира в момента. Зелената светлина се движи по тръбата с постоянна скорост от три микрометра в минута, отразявайки вълната на апоптоза.

Следващият ход на екипа е да инициира процеса на клетъчна смърт в цялото яйце.Когато апоптозата започва да се разпространява, яйцето променяло цвета си. Потвърдила се и вълнообразността на процеса.

Анализът показал още, че в мъртвите яйца се активират каспази, вид ензими, които играят ключова роля в клетъчната смърт. В същото време в живите яйца, същите тези каспази са „спящи“. Когато започва процесът на умиране, каспазите се активират, разпространяват се и активират и останалите. Именно този ефект на доминото води до пълното умиране на клетката, отбелязват учените, провели изследването.

Процесът на апоптоза е проучен добре, но продължава да има „бели пета“. Затова и работата на учените от Станфордския университет е поредната крачка напред. Процесът на клетъчното самоубийство е важен елемент от разбирането на болестите на Алцхаймер и Паркинсон, при които клетките умират твърде бързо или рака, при който те не умират, а продължават да мутират, дори след сигнала за самоунищожение.

Едва когато науката разбере напълно механизма на работа на клетъчната смърт, едва тогава ще бъде в състояние да ускорява или забавя процесите.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Нормативни актовеЛюбопитноЛайфстайлПсихологияПатологияНовиниХранене при...СнимкиИсторияФизиологияАнкетиИзследванияСпортЛеченияЗдравни съветиСпециалистиБотаника