Начало Здравна медиа Здравни новини Учени откриха потенциално лечение за страдащите от дефицит на мед

Учени откриха потенциално лечение за страдащите от дефицит на мед

Учени откриха потенциално лечение за страдащите от дефицит на мед - изображение

Пред хората, страдащи от недостиг на мед, се предоставят нови терапевтични възможности. Екип от учени открил, че противораковото лекарство елескломол може да възстанови производството на протеиновия комплекс цитохром оксидаза.

Този факт е от жизненоважно значение, тъй като медта е необходима съставка в организма, нужна за неговото оцеляване. Минералът се намира във всички тъкани на тялото и играе ключова роля в различни физиологични процеси. Той спомага за производството на енергия, детоксикация на вредни свободни радикали, биосинтеза на невротрансмисери, за мозъчното развитие и др.

Дефицитът на мед е свързан с генетични заболявания като болестта на Менкес, която засяга бебета и малки деца. При нея се стига до влошаване на нервната система и неспособност за цялостно развитие.

Изследването е ръководено от доц. Гохил от университета Тексас A&M и в него участват учени от Морската биологична лаборатория към университета в Мериленд, от висшето учебно заведение в Саскечуан, Канада, както и от Отдела за лекарствени открития и биомедицински науки в Южна Каролина. „Медта е основен микронутриент, необходим за производството на митохондриална енергия. Наследствените мутации, които пречат на доставянето на минерала до ключов ензим, нарушават производството на енергия и водят до фатално митохондриално заболяване“, обяснява доц. Гохил. Той добавя, че предишните опити да се лекуват пациенти с директно добавяне на мед са неуспешни вероятно заради неефективното доставяне на минерала до митохондриите.

Изследователите целенасочено търсели съединения, които да свързват медта с митохондриите и попаднали на противораковото лекарство елескломол. Установили, че то е най-ефективният агент за доставяне на мед. Медикаментът е ефикасен при ниски наномоларни концентрации, без да проявява видима токсичност при по-високи количества. Според учените елескломол може да имитира липсващите транспортьори на мед, което дава възможност за лечение на нарушенията в човешкото тяло при доставката на минерала.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: news-medical.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиСнимкиЗаболявания (МКБ)ЛюбопитноСпортПсихологияСъставкиЛеченияЕ-тата в хранитеБотаника