Начало Здравна медиа Здравни новини Учени от университета в Мисури откриха как да определят степента на психическо натоварване по зениците

Учени от университета в Мисури откриха как да определят степента на психическо натоварване по зениците

Учени от университета в Мисури откриха как да определят степента на психическо натоварване по зениците - изображение

Изследователи от университета в Мисури открили, че по очите на даден човек може се разбере дали той е подложен на стрес и какво е психическото му състояние. Много хора в нашето съвремие са мултифункционални и им се налага да вършат много неща наведнъж, но за момента няма как да се измери психическото благосъстояние на подобен човек. Учените открили, че размерът на зеницата може да се окаже ключ към измерването на психическия статус на дадена личност.

Специалистите Дзюн Ким и Сяоън Ян искали да разработят метод, чрез който да се измерва универсално нивата на стрес при служители в различни производства и офиси, които са мултифункционални или извършват едновременно задачи с ниска и висока сложност. За да го постигнат, те сравнили данни от показател за работно натоварване, създаден от НАСА за астронавтите, с техни наблюдения върху реакции на зениците на участници в проучването. Използвайки симулация на контролна зала на рафинерия за газ и нефт, Ким и Ян следили чрез космическата технология за улавяне на движението и проследяване на очите реакцията на доброволците, които реагирали на неочаквани промени, следейки едновременно измервателни уреди на два монитора.

Резултатите показали, че по време на по-простите задачи поведението на очите им било по-предвидимо, докато при по-сложните, съвместно с настъпването на неочаквани изменения, то станало по-хаотично и непостоянно.

Чрез използването на данните от лабораторното изследване и формулата, приложена от Ким и Ян, наречена фрактално измерение, двамата учени установяват негативна връзка между фракталното измерение на разширяването на зениците и работното натоварване на човека. Това показва на специалистите, че разширяването на зеницата може да се използва за обозначаване на психическото натоварване на хората в мултифункционална среда.

Ким и Ян се надяват това откритие да даде по-добра представа за начина, по който трябва да бъдат създадени работните системи, за да се избегне психическото натоварване на служителите и да се изгради по-безопасна работна среда. Един ден установеното от двамата учени би могло да даде на работодатели и възпитатели средство за определяне на максималното ниво на стрес, което човек може да изпита още преди да почувства умора и представянето му да започне да става негативно.

„Би било чудесно, ако хората работят перфектно всеки път. Но когато са уморени, често те грешат. Затова ако можем да наблюдаваме психическото състояние на работника, тогава можем да предотвратим бъдещи грешки“, обяснява Ким.

Двамата изследователи планират да приложат това откритие в по-нататъшни проучвания, включващи различни възрастови групи и определени биометрични стойности като сърдечен ритъм, мозъчни сигнали и мускулни или нервни реакции.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: technologynetworks.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияФизиологияЛеченияЛюбопитноАлт. медицинаИзследванияНовиниХранене при...Социални грижиЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиСпортБотаникаТестове