Начало Здравна медиа Здравни новини Учени разработиха гел, предпазващ от действието на пестицидите

Учени разработиха гел, предпазващ от действието на пестицидите

Учени разработиха гел, предпазващ от действието на пестицидите - изображение

Индийски изследователи разработили формула, която може да се използва от земеделските производители, когато пръскат с пестициди културите. Веществото е под формата на гел и предотвратява увреждането на нервите.

В повечето развити държави третирането на културите срещу вредители, плевели и гъбички става чрез самолети или специални машини. Но в по-слабо развитите страни земеделците вършат тази дейност на ръка с пръскачки. Освен че е трудоемка, тази практика е и изключително нездравословна, защото химикалите покриват кожата на работника и се абсорбират от кръвообращението, където циркулират и увреждат органите. Повечето пестициди съдържат органофосфатни съединения, които пречат на тялото да произведе ензима ацетилхолинестераза. Той е необходим за правилното функциониране на нервната система.

Земеделските стопани, които използват подобни препарати, страдат от редица неврологични проблеми. Чрез разработването на гела изследователите открили начин да попречат на органофосфатните съединения да навлязат в кръвообращението. Гелът poly-Oxime е с основа нуклеофилен полимер и се прилага върху кожата. Функционира като катализатор, който дезактивира съединенията, не действа като бариера, а втечнява техните молекули и им пречи да се намесват в производството на ацетилхолинестераза.

Учените изпитали гела върху мишки, разделени на две групи. Върху едната бил изпробван гела, а върху другата не. След това екипът приложил пестициди върху гризачите на едни и същи участъци по кожата и след това ги наблюдавали. Установили, че животните с poly-Oxime нямали отрицатели последствия, докато останалите се разболели или починали. Също така първите нямали намаляване на ацетилхолинестеразата.

Предстоят още тестове, за да се гарантира, че гелът не причинява нежелани странични ефекти, както и изследването му върху хора.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиЛюбопитноНормативни актовеЛайфстайлЛеченияСпорт