Начало Здравна медиа Здравни новини Нуждата от пестицидите за изхранването на човечеството е силно преувеличена

Нуждата от пестицидите за изхранването на човечеството е силно преувеличена

Нуждата от пестицидите за изхранването на човечеството е силно преувеличена  - изображение

Доклад на ООН се обявява против използването на пестициди и обвинява корпорациите в използването на “агресивни неетични пазарни тактики“, които силно преувеличават нуждата от тези химикали за изхранването на населението на Земята.

Документът ще бъде представен пред Съвета за правата на човека към организацията. Според експертите хранителните продукти са в достатъчно количество, за да удовлетворят нуждите на човечеството. Ролята на пестицидите за генерирането на повече храна, за да има какво да яде бързо нарастващото население на планетата, е силно преувеличена и е вследствие “агресивното рекламиране“. Изготвилите доклада са силно притеснени, че твърденията на агрохимичната индустрия за необходимостта от пестицидите за осигуряването на продоволствия, са опасни и некоректни. Като основни виновници за неправилното разпределение на хранителните продукти, те посочват системите за дистрибуция и несправедливостта на производството.

Експертите са категорични, че пестицидите се отразяват катастрофално върху човешкото здраве и околната среда.

В момента в света се използват около 400 вида пестициди. Допреди няколко години масово се произвеждаха и прилагаха тези от групата на хлорорганичните съединения. Те постепенно бяха изместени от фосфорорганичните, които са по-перспективни, металосъдържащите и производните на карбаминовата киселина. Последни изследвания показват, че има натрупване на пестициди дори в почвите и водите, които се намират в нетретирани райони. Тези химикали са биологично активни вещества и могат да доведат до необратими промени в живия организъм.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: theorganicsinstitute.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Нормативни актовеЗдравни съветиНовиниЛюбопитноЛайфстайлСнимкиРецептиХранене при...ДиетиСпортАнкетиИнтервютаОрганизацииЛеченияПсихологияЗаведенияАлтернативна медицинаБотаникаСоциални грижиПроизводители