Хранителни алергии при най-малките

За да причини една храна алергия, тя трябва да премине от червата в кръвоносната система. Природата е осигурила защита на бебето, като е покрила лигавицата на червата със защитен слой, съдържащ имуноглобулин А, който не позволява алергените да навлизат в организма. Храносмилателната система на бебето обаче секретира съвсем малки количества имуноглобулин А - той се доставя на организма единствено с кърмата. Кърмата съдържа и растежни фактори, които помагат за развитието и съзряването на храносмилателната система. Затова кърменето е основен фактор в борбата с алергиите. Другият решаващ фактор е просто в детския организъм да не постъпват алергизиращи храни - тоест да не се бърза със захранването.
Храносмилателната система на кърмачето започва да съзрява и да секретира имуноглобулин една след петия месеца, тогава вече лигавицата на червата пропуска избирателно веществата ,които достигат до кръвоносната система. Затова се препоръчва захранването да става към шестия месец.
Един от най-честите алергени в кърмаческата възраст е белтъкът на кравето мляко, а броят на алергичните към мляко постоянно расте. Затова най-доброто за бебето е да бъде кърмено възможно най-дълго. Изкуствените млека за кърмачета са обработени така, че максимално да се доближават по състав до майчиното , но си остават продукт от краве мляко и опасността детето да направи алергия към тях е налице. Ако в рода има хора с алергии, е добре да се използват хипоалергенни млека за кърмачета, макар и бебето да няма признаци на алергии. Тези млека имат профилактична роля - те не лекуват. Следете внимателно за признаци на алергия към млякото - обриви по кожата, повръщане, разстройство, силни колики. Захранването при деца с такива прояви е късно и с много внимателен подбор на храните.
Яйцата също са силен алерген. Проблем може да предизвика както белтъкът, така и жълтъкът. Затова жълтъкът вече се включва късно при захранването, а при предразположените към алергия след навършване на 1 годинка. По това време се включва и белтъкът.
До 1 година не се дава мед. Освен, че може да предизвика алергия, понякога съдържа спори на бактерия предизвикваща заболяването ботулизъм, с който детският организъм не може да се справи.
Цитрусовите плодове също могат да създадат проблем на някои деца. Затова най-добре е в началото да се дават плодове, които се отглеждат у нас. Все пак ензимната ни система е пригодена да обработва храни от нашите географски ширини. До едногодишна възраст е добре да се избягват ягодите, малините, къпините, касисът.
И най-важното - избягвайте храните с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти и др. Лакомствата, които с лека ръка даваме на децата и които те с охота приемат, съдържат именно тези вещества. И после се чудим защо са постоянно болни.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НЕСТИ ДАНТЕ ДЕЛИКАТЕН САПУН ЗА ДЕЦА 250 гр.
ПРОВИОТИК за деца саше * 10
ТермолабилниТОП МАТРАК 3 В 1 ОТ МЕРИНОСОВА ВЪЛНА С МАГНИТНО ПОЛЕ И КАРБОНОВИ НИШКИ 90 см / 200 см
Безплатна доставка за България!ИНХАЛЕР ЗА НОС ФРЕШ СТИК * 1
ХЕЛТ АГЕЙН МАСЛО ОТ ОРЕХ + ВИТАМИН Е 100 мл
КОТЕШКИ НОКЪТ САМЕНТО солуцио 30 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа за детето
- д-р Румяна Димитрова Павлова
- Д-р Иванка Иванова Кьолиева
- Когато детето ви каже: Никой не ме обича!
- Преднизон
- д-р Катя Асенова Гинева-Попова
- д-р Янислава Пенчева Илиева
- Функции и задачи на Детска педагогическа стая
- д-р Гергана Жекова Гунчева
- д-р Петя Георгиева Иванова
- Регулация на слюноотделянето
Коментари към Хранителни алергии при най-малките