Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Предварителното взимане на мерки може да предотврати хранителна алергична реакция в ресторант

Предварителното взимане на мерки може да предотврати хранителна алергична реакция в ресторант

Предварителното взимане на мерки може да предотврати хранителна алергична реакция в ресторант  - изображение

Хората, които страдат от хранителни алергии, могат да предотвратят възникването на подобни проблеми, когато се хранят в ресторант, прилагайки няколко стратегии. Изследване съсредоточава своето внимание върху ситуацията.

Учените установили, че хората, които никога не са имали алергична реакция в ресторант, са склонни да използват средно 15 стратегии за избягване на алергените. Докато онези, които имали реакция, приложили само 6, преди да изпитат проблем. „Членовете на семейството прекарват много време в четене на етикети и намаляване на шансовете за кръстосано замърсяване у дома, но е по-трудно да се предотврати нежелано излагане в ресторантите заради недоброто познаване на проблема, недоразумения или възможно кръстосано замърсяване на съставките“, коментира съавторът на проучването д-р Лий Анн Кернс, детски алерголог и имунолог в Детска болница „Кливланд клиник“ в Охайо.

Нейният екип изследвал 39 души с хранителни алергии, от които 19 изпитали пристъп в ресторант. Въз основа на отговорите на участниците, специалистите съставили списък от 25 стратегии, които представили на годишната конференция на Американския колеж по алергии, астма и имунология в Сиатъл. Първите пет препоръки са да се говори със сервитьора (80%), да се поръчва храна с прости съставки (77%), да се провери храната преди да се яде (77%), да се избягват ресторанти с по-голяма вероятност за кръстосано замърсяване (74%) и да се преглеждат съставките на сайта на мястото за хранене (72%).

Най-слабо използваните стратегии били поръчване на храна отделно (23%), използване на персонална карта, удостоверяваща алергичен проблем (26%), избиране на определена верига ресторанти (41%) и посещение в непиковите моменти (44%).

„Използването на повече стратегии при храненето навън може да помогне за предотвратяване на хранителни алергични реакции. Носенето на епинефрин също е задължително“, казва д-р Джъстин Ейд.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pixabay.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияЛайфстайлСнимкиНовиниПсихологияРецептиХранене при...ФизиологияСпециалистиИсторияОрганизацииТестовеАлт. медицинаЗдравни проблемиИзследванияКлинични пътекиБотаникаНормативни актовеСоциални грижиДиетиАнкетиСпортИнтервютаСтатистически проучванияЗаведенияПроизводители