Начало Здравна медиа Здравни новини Първи стъпки към забрана на пестицида глифозат в Европа

Първи стъпки към забрана на пестицида глифозат в Европа

Първи стъпки към забрана на пестицида глифозат в Европа - изображение

Европейската комисия реши да регистрира Гражданската инициатива за забрана на използването на пестицида глифозат от Monsanto на територията на Европейския Съюз.

От 4 години гражданите на ЕС имат възможността да участват в оформянето на политиката на ЕС с договор от Лисабон. Той позволява на граждани от поне ? от държавите членки на ЕС да поискат от Европейската комисия да се предложи законодателство в области, които са в нейните правомощия.

Гражданската инициатива е създадена от граждански комитет с най-малко 7 представителя на различни държави-членки на ЕС. Те трябва в рамките на година да съберат необходимата подкрепа и подписи, удостоверени от компетентни органи на всяка държава-членка.

Гражданската инициатива ще бъде регистрирана официално на 25 януари. Това е началната дата, от която в рамките на година трябва да се съберат съответните подписи за забрана на пестицида в Европа. Инициаторите настояват за пълна забрана на употреба на веществото и за цялостна промяна на методологията за допускане на вещества и препарати за растителна защита. Според тях максималните допустими стойности трябва да бъдат драстично намалени.

Глифозатът е създаден през 1974 година. Той е доста оспорван препарат, поради пораждане на съмнения за развитието на ракови заболявания, сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт и увреждане на плода в утробата на майката. Според Световната здравна организация препаратът предизвиква генетични увреждания на човека, предразполага развитието на туморни образования, влияе негативно на хормоналната система и уврежда плодовитостта. Веществото влияе негативно на околната среда.

Снимка: freeoldmen.blog.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиНовиниЛюбопитноНормативни актовеЛайфстайлСпортХранене при...ИсторияАнкети