Начало Здравна медиа Здравни новини Европейският парламент реши: Биопродуктите могат да съдържат гмо или пестициди в определени граници

Европейският парламент реши: Биопродуктите могат да съдържат гмо или пестициди в определени граници

Европейският парламент реши: Биопродуктите могат да съдържат гмо или пестициди в определени граници - изображение

Земеделската комисия в Европейския парламент прие, че сертификацията на биопродуктите ще се признава и когато има замърсяване с генетично модифицирани организми или пестициди.

Условието е замърсяването да е случайно и в определени граници.

Земеделската комисия е гласувала доклада с ревизия на стандартите на Европейския съюз за биологично земеделие. Докладът идва след предложението на Европейската комисия за регламент, насочен към затягане на правилата за биологичното земеделие.

По-високите изисквания обаче не получиха подкрепата на много европейски страни. Германия и Франция, които са най-големите европейски пазари за биологични продукти, имат опасения от "смачкване" на производителите от новите бюрократични ограничения. 

Членовете на парламентарната земеделска комисия се обявиха против предложението на Брюксел и не приеха да се отнема сертификатът на биологични производители при замърсяване с ГМО или пестициди.

Доводите им са, че биологичните продукти могат да бъдат случайно замърсени при транспортиране, съхранение, при пръскане на съседни области, където няма биологични производители.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиНормативни актовеПроизводителиСнимкиНовиниЛюбопитноАнкетиЛайфстайлПсихологияИсторияНаправления в медицинатаОрганизацииРецептиХранене при...СпециалистиБотаника