Европарламентът разделен: иска да забрани подсладителите и да разреши фосфатите в месото
Европейската комисия предлага да се забрани използването на подсладители в производството на сладкарски изделия. Един от мотивите е непродуктивното разделяне на храните на консумирани от потребители със специални нужди и на такива за обща употреба. В торти, бисквити и други видове печива се употребяват предимно вещества като аспартам, захарин и Е950. Комисията направила проучване, което показва, че храните, в които се влагат подсладителите, не отговарят на препоръките на специалистите за диабетно болните.
Европарламентът е на противното мнение и не подкрепя предложението. Противниците на забраната изхождат от становището, че именно храните с ниско съдържание на въглехидрати и захари са необходими на диабетиците. Френската депутатка Франсоаз Гросет е на мнение, че не е удачно да се премахва от пазара нещо, за което все още не е намерен подходящ заместител.
Разделението в Европарламента е налице, тъй като само депутатите от ЕНП се застъпват за диетичните храни. Мнението им е, че те трябва да продължат да са на пазара заради главоломно увеличаващият се брой на болните от затлъстяване и диабет. Останалите политически партии наблягат върху вредите от подсладителите и са на позиция, че това е по-важно от възможността за избор на потребителите на сладкарски изделия.
Още един казус относно качеството на храните не намира решение в Европейския парламент. Депутатите от ПЕС са против предложението на Еврокомисията да позволи влагането на фосфатни добавки в месото, използвано при направата на кебапи и дюнери. То не е пакетирано и производителите слагат в него ди-, три- и полифосфати, за да увеличат трайността му и да изглежда свежо и сочно.
През 2012 г. Европейската агенция за безопасност на храните е направила изследване за зависимостта между фосфатните добавки в хранителните продукти и кардиологичните заболявания. Заключението й тогава е, че такава няма. Но то противоречи на резултати от американски проучвания, които изрично правят връзка между високото кръвно и сърдечните заболявания и фосфатните соли. Затова евродепутатите искат агенцията да направи повторно цялостно изследване.
Очаква се окончателното гласуване на предложенията да бъде през декември. За да отпаднат, е необходимо срещу тях да гласуват две трети от депутатите.
По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnes.bg
Снимка: amazonaws.com
Продукти свързани с НОВИНАТА
СТЕВИЯ СУИТЛИ саше * 150
ХАЯ ЛАБС ВЕГАН ПРОТЕИН НАТУРАЛЕН ШОКОЛАД 750 г
СУИДИШ СУПЛЕМЕНТС ИЗО УЕЙ СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН ИЗОЛАТ ЯГОДА 700 г
Безплатна доставка за България!ЕРИТРИТОЛ НИСКОКАЛОРИЧЕН ПОДСЛАДИТЕЛ 200 г ЗДРАВНИЦА
ПАРУСАН КОМПЛЕКТ СТИМУЛИРАЩ ШАМПОАН 200 мл + ПАРУСАН таблетки * 42 + БАМБУКОВА ЧЕТКА
МАЙПРОТЕИН ОВКУСИТЕЛ ФЛАВДРОПС 50 мл
НОВИНАТА е свързана към
- Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
- Захарни алкохоли – същност, ползи и вреди за здравето
- Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
- Луо Хан Гуо, Монашески плод
- Еритритол
- E951 Аспартам
- Лукума
- Подсладителят ксилитол повишава риска от инфаркт и инсулт
- Алтернативите на бяла захар - ползи и вреди
- Забраняват гел лаковете, които съдържат опасната съставка ТРО
Коментари към Европарламентът разделен: иска да забрани подсладителите и да разреши фосфатите в месото