Европарламентът разделен: иска да забрани подсладителите и да разреши фосфатите в месото
Европейската комисия предлага да се забрани използването на подсладители в производството на сладкарски изделия. Един от мотивите е непродуктивното разделяне на храните на консумирани от потребители със специални нужди и на такива за обща употреба. В торти, бисквити и други видове печива се употребяват предимно вещества като аспартам, захарин и Е950. Комисията направила проучване, което показва, че храните, в които се влагат подсладителите, не отговарят на препоръките на специалистите за диабетно болните.
Европарламентът е на противното мнение и не подкрепя предложението. Противниците на забраната изхождат от становището, че именно храните с ниско съдържание на въглехидрати и захари са необходими на диабетиците. Френската депутатка Франсоаз Гросет е на мнение, че не е удачно да се премахва от пазара нещо, за което все още не е намерен подходящ заместител.
Разделението в Европарламента е налице, тъй като само депутатите от ЕНП се застъпват за диетичните храни. Мнението им е, че те трябва да продължат да са на пазара заради главоломно увеличаващият се брой на болните от затлъстяване и диабет. Останалите политически партии наблягат върху вредите от подсладителите и са на позиция, че това е по-важно от възможността за избор на потребителите на сладкарски изделия.
Още един казус относно качеството на храните не намира решение в Европейския парламент. Депутатите от ПЕС са против предложението на Еврокомисията да позволи влагането на фосфатни добавки в месото, използвано при направата на кебапи и дюнери. То не е пакетирано и производителите слагат в него ди-, три- и полифосфати, за да увеличат трайността му и да изглежда свежо и сочно.
През 2012 г. Европейската агенция за безопасност на храните е направила изследване за зависимостта между фосфатните добавки в хранителните продукти и кардиологичните заболявания. Заключението й тогава е, че такава няма. Но то противоречи на резултати от американски проучвания, които изрично правят връзка между високото кръвно и сърдечните заболявания и фосфатните соли. Затова евродепутатите искат агенцията да направи повторно цялостно изследване.
Очаква се окончателното гласуване на предложенията да бъде през декември. За да отпаднат, е необходимо срещу тях да гласуват две трети от депутатите.
По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnes.bg
Снимка: amazonaws.com
Продукти свързани с НОВИНАТА
СУИДИШ НУТРА КОЛАГЕН 5000 мг течна формула 500 мл
ПРОМОМАЙПРОТЕИН ОВКУСИТЕЛ ФЛАВДРОПС 50 мл
МАТИСЪН ПРОТЕИН ОБОГАТЕН С ВОДОРАСЛИ С ВКУС НА ВАНИЛИЯ 500 г MT2830a
НовЗОЯ БИО СИРОП ОТ АГАВЕ - СВЕТЪЛ 680 г
ТРИМАРТ ЕРИТРИТОЛ 500 г
НОРДЕЙД ЛИПОЗОМЕН ВИТАМИН D3 ЗА ДЕЦА спрей за уста 30 мл 011109
Нов ПРОМОНОВИНАТА е свързана към
- Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
- Еритритол
- Луо Хан Гуо
- Алтернативите на бяла захар - ползи и вреди
- Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
- Изкуственият подсладител "Сукралоза" може да повиши риска от левкемия?
- Забраната за тютюнопушене масово погазвана в родните заведения
- Две държави спират използването на определен вид гръдни импланти заради неподновен сертификат
- Заблудите за аспартама
- Спазва ли се забраната за тютюнопушенето на закрити обществени места?
Коментари към Европарламентът разделен: иска да забрани подсладителите и да разреши фосфатите в месото