Начало Здравна медиа Здравни новини Британското правителство започва консултации за забраната на енергийните напитки

Британското правителство започва консултации за забраната на енергийните напитки

Британското правителство започва консултации за забраната на енергийните напитки - изображение

Правителството на Тереза Мей смята, че е време да бъдат забранени енергийните напитки. Причината е, че те съдържат високи нива на захар и кофеин и оказват влияние върху здравето на подрастващите.

Употребата им провокира здравословни проблеми и се свързва със затлъстяването.

Според премиера Тереза Мей хиляди младежи консумират енергийни напитки, които са много често по-евтини от безалкохолните. Проучванията показват, че юношите и девойките във Великобритания пият 50% повече от младите хора в другите страни.

Забраната ще бъде валидна за напитки, които съдържат 150 или повече милиграма на един литър.

Държавният секретар на Парламента по общественото здравеопазване Стив Брийн е категоричен, че са отговорни за здравето на децата си и трябва да ги защитят от продукти, вредни за здравето им. И не става въпрос дали ще има забрана, а как да бъде осъществена.

По време на консултациите ще бъдат събрани множество и различни мнения, включително и за каква възраст да бъде наложена забраната, която ще важи само за Англия, а Шотландия, Ирландия и Уелс имат свободата да решат какви да са действията им.

За последните пет години продажбите на енергийните напитки в Обединеното кралство са скочили с 19%. Само миналата година са продадени 669 000 000 литра, а общата сума от продажбите възлиза на малко над един милиард и половина паунда.

В последните години т.нар. „енергийни“ напитки са обект на множество научни изследвания и оценки, точно поради множеството физиологични и психологични ефекти върху организма.

Според специалистите не съществува риск при дневен прием само на една напитка, но ако се консумират две и повече въздействието им върху организма е неблагоприятно. Наблюдава се повишена нервност, тревожност, тремор, главоболие, сърцебиене, затруднение с дишането, безсъние.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: dailyecho.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...ЛайфстайлЛюбопитноИсторияСпортСтатистически проучванияАнкетиСнимкиСоциални грижиПроизводителиЗдравни съветиРецептиАлт. медицинаХрани и ястияБотаникаДиети