Начало Здравна медиа Здравни новини Великобритания забрани микрогранулите в козметиката

Великобритания забрани микрогранулите в козметиката

Великобритания забрани микрогранулите в козметиката - изображение

Великобритания забрани на производителите на продукти за лична хигиена и козметика използването на пластмасови микрогранули. Забраната влиза в сила от 10 януари 2018 година, съобщава министърът на околната среда Тереза Кофи.

Пластмасови микрогранули са малки сини топченца като мъниста, които се включват в перилни препарати, шампоани, лосиони за коса и тяло, кремове, пасти за зъби и други. Тяхната вреда за организма обаче е повече, отколкото тяхната ползва – успешно навлизат в кръвта и се задържат по венците, което води до втвърдяване на артериите, могат да блокират бъбречните канали и да намалят уринирането, да доведат до частична или пълна бъбречна недостатъчност, сърбеж по кожата, хиперосмоларност.

Използването на пластмаса е напълно ненужно при разположението на природни алтернативи. Световните морета и океани са сред най-ценните природни ресурси, с които може да се пребори пластмасата, унищожаваща морската флора и фауна“, отбелязва Тереза Кофи.

Страната обмисля следващата си стъпка в разширяване обхвата на забраната, включваща грим и слънцезащитни кремове.

Редица групи за защита на околната среда приветстваха забраната.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: dpa.com
Снимка: today.com

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлИсторияСтатистически проучванияХранене при...СпортАнкетиСнимкиСоциални грижиПроизводителиТестовеВидеоЗдравни съветиБотаникаНормативни актове