Начало Здравна медиа Здравни новини Учени разработиха нов кръвен тест за откриване на туберкулоза

Учени разработиха нов кръвен тест за откриване на туберкулоза

Учени разработиха нов кръвен тест за откриване на туберкулоза - изображение

Американски учени от университета в Аризона разработиха нов кръвен тест за диагностициране на туберкулоза, за нейното своевременно лечение и за борбата с епидемията в световен мащаб.

Тестът е доста по-добър от всички известни до момента и дава резултат до няколко часа. Този тест е първият до момента, който може да измери белодробна инфекция. Чрез новия кръвен тест могат да се засекат два протеина (CFP-10 и ESAT-6), които се отделят по време на заболяването от бактерията причинител в нейната активна фаза.

Технологията на разпознаване е подобна на тази, в която се използват стандартните клинични инструменти, познати във всички здравни заведения.

В 92% от случите тестът разпознава и засича заболяването. Специалистите отбелязват, че той е от голяма полза, защото е също толкова ефикасен при засичане на вируса на придобита имунна недостатъчност (СПИН). Разликата е, че в този случай се прилагат малко по-комплексни техники за откриване.

"Ние сме особено развълнувани от възможността на анализ с висока пропускателна способност за осигуряване на бързи количествени резултати, което ще даде възможност на лекарите за по-добро лечение на туберкулоза в световен мащаб", коментира Тони Ху, изследовател от университета на Аризона в САЩ.

Според Световната здравна организация близо 10 милиона души по света се разболяват от туберкулоза за една година. Регистрират се близо 2 милиона смъртни случаи в резултат на заболяването.

Туберкулозата се разглежда като световна епидемия, поради липсата на ефективна ваксина, покачването на резистентните щамове, както и сравнително слабото представяне на наличната диагностика на заболяването.

Според специалистите една трета от населението на планетата може да развива латентна инфекция. Новият кръвен тест е бърз и лесен начин за диагностициране и ранно лечение. Учените поясняват, че стратегията на теста може да бъде приложена и адаптирана за диагностициране и на други инфекциозни заболявания.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: dailymail.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиИсторияТестовеЛюбопитноНовиниДиетиЛеченияМедицински изследванияАлтернативна медицинаБотаникаЗаведенияСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСпортАнкетиХранене при...ФизиологияНаправления в медицинатаНормативни актовеОрганизацииСпециалистиКлинични пътеки