Начало Здравна медиа Здравни новини Учени създадоха устройство за ваксинация без болка и инжекция

Учени създадоха устройство за ваксинация без болка и инжекция

Учени създадоха устройство за ваксинация без болка и инжекция - изображение

Специалисти от Калифорнийския университет в Бъркли създадоха устройство – тип капсула, която ще доставя ваксината през лигавицата от вътрешната страна на бузата. Това ще позволи в бъдеще пациентите сами да се ваксинират с помощта на капсула с размер на хапче. Ще отпаднат инжекциите и неприятните болки при манипулацията.

Устройството MucoJet представлява вид цилиндър с диаметър 15 милиметра и 7 – милиметрова топчица в края. Капсулата свързва две отделения – едното с вода, другото с два резервоара. В единият резервоар се съдържа сухо химическо "гориво" ( натриев бикарбонат и лимонена киселина), а в другия - ваксината.

Прилагането на ваксината изисква натиска на топчето, което да пробие мембраната, свързваща двете основни отделения. При смесването на веществата се генерира въглероден диоксид, който увеличава налягането и с висока скорост способства предаването на ваксината.

"Самият натиск е силно фокусиран, а диаметърът на самата струя е малко малък и това позволява спокойно ваксината да проникне през лигавицата. По този начин тя среща имунните клетки и се ускорява реакцията на тялото към настъпващите патогени" коментира Киана Аран, автор на изследването.

Учените са тествали своята нова система в лабораторни условия върху тъкани от свински бузи. В опитите е участвал и препаратът овалбумин. Три часа след експеримента специалистите са установили, че препаратът се е разпространил 8 пъти по-добре, отколкото използването на капков метод за доставяне. Установени са още няколко положителни черти на метода като общо понижаване на отпадъците след ваксиниране и понижаване на отпадъците от медицинските игли и спринцовки.

За 3 години са били изпробвани 11 прототипа и едва 12-ят се е оказал работещ. Ефикасността на метода се доказва към момента в експерименти само с животни. Предстоят още много клинични изпитания и изследвания върху хора.

Изследването е публикувано в Science Translational Medicine.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: HiComm

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияНовиниСнимкиЛюбопитноСоциални грижиАнкетиАлтернативна медицинаЗдравни съветиЛайфстайлТестове