Начало Здравна медиа Здравни новини Учени установиха какво се случва в мозъка преди бънджи скок

Учени установиха какво се случва в мозъка преди бънджи скок

Учени установиха какво се случва в мозъка преди бънджи скок - изображение

Двама учени успяха да измерят за първи път извън лаборатория потенциала за готовност на мозъка при екстремни условия. С. Р. Секадар, психиатър и невролог от Университета в Тюбинген, и Мариус Нан направили изследването върху участници, които се готвят да скочат с бънджи от 192 м.

Потенциалът за готовност е характерно електрическо изместване на напрежението в мозъка, което показва предстоящо умишлено действие и което се появява дори преди човек да осъзнае собствено съзнателно решение да действа. Резултатите от проучването ще бъдат публикувани в международно списание по-късно през пролетта.

Състоянието "потенциал за готовност" е описано за пръв път през 1964 г. от Ханс-Хелмут Корнубер и Людер Дике. Те измерили мозъчните вълни на човек по време на тест, при който той правил стотици движения на пръстите. Въпреки многобройните проучвания, потенциалът за готовност никога не е измерван в ситуация в реалния живот. Тъй като изменението на напрежението е в диапазона само от няколко микроволта, се счита, че тези измервания са възможни само в лабораторни условия.

Изследователите искат да разберат дали волята, необходима за иницииране на акт, би повлияла на характеристиките на мозъчния потенциал. Двама полупрофесионални водолази се съгласили да се записват мозъчните им вълни преди да скочат от втората най-висока европейска платформа за бънджи – 192-метровия мост „Европа“ близо до Инсбрук, Австрия.

След няколко скачания учените успели да измерят потенциала за готовност и независимо, че опитите им били малко, установили, че той е много добре изразен преди бънджи скока. „Настоящият експеримент показва, че границите на възможното се изместват и че невротехнологията скоро може да бъде част от ежедневието ни“, казва Секадар.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник и снимка: medicalxpress.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниЛюбопитноПсихологияХранене при...Здравни съветиФизиологияПатологияОрганизацииСнимкиИсторияАлт. медицинаКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаникаСпорт