Начало Здравна медиа Здравни новини Френските власти спират продажбата на хранителна добавка заради смъртта на бебе

Френските власти спират продажбата на хранителна добавка заради смъртта на бебе

Френските власти спират продажбата на хранителна добавка заради смъртта на бебе - изображение

Във Франция ще бъде спряна продажбата на хранителна добавка витамин D след смъртта на новородено бебе, което е починало 2 часа след приема, информира Би Би Си.

На 10-дневното бебе е била дадена доза от Uvesterol D. Това е масово разпространена добавка, която се дава на деца под 5-годишна възраст във Франция, за да бъде компенсиран недостигът на витамин D.

Заключението на Френската медицинска агенция за безопасност е, че има "възможна връзка" между смъртта на новороденото и тази добавка.

"Като цяло витамин D не представлява никаква опасност за децата, но е необходимо да се внимава изключително много с начина, по който се прилага продуктът, за да бъдат избегнати рискове", заяви министърът на здравеопазването Марисол Турен, която обеща на родителите прозрачно, обективно и надеждно разследване на случая с починалото дете.

Марисол Турен уточни, че бебето е починало на 21 декември, след като му е била дадена доза от добавката през устата чрез пластмасова пипета. В първите минути е имало симптоми на задушаване, а 2 часа по-късно детето е починало от кардиореспираторен арест.

По данни на френската медицинска агенция през 2006 г. са били наложени мерки за понижаване на рисковете от приема на Uvesterol D, който стана известен с неблагоприятните си странични ефекти, а през годините тази добавка е била в центъра на множество скандали заради няколко случая на сериозни заболявания.

Снимка: vekzhivu.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиСнимкиНовиниЛюбопитноЛайфстайлСпортРецептиИсторияСоциални грижиГеографияХранене при...ПсихологияФизиологияСъставкиМедицински изследванияЛеченияБотаника