Начало Здравна медиа Здравни новини Френските здравни институции искат забрана на солариумите

Френските здравни институции искат забрана на солариумите

Френските здравни институции искат забрана на солариумите - изображение

Френската агенция за контрол на храните, опазването на околната среда и на здравето и безопасността на работното място се обяви за затварянето на солариумните студиа. От институцията призовават публичните власти да вземат съответните мерки, за да спрат излагането на населението на изкуствените ултравиолетови лъчи.

От Агенцията се обърнаха към правителството да последва примера на кабинетите в Австралия и Бразилия, които наложиха такава забрана заради риска от рак на кожата, до който води ползването на солариум. „Препоръчваме да се забранят всички дейности, свързани с изкуственото добиване на тен заедно с ултравиолетовите кварцови лампи, продавани за естетически цели“, заявява експертът в институцията Оливие Меркел.

Кожни специалисти, Френската медицинска академия и някои политици вече се изказали в полза на забраната, но засега правителството се задоволява със затягане на регламентите. В страната не е позволено на лица под 18-годишна възраст да ползват солариуми, както и рекламирането на подобни услуги.

През 2015 г. във Франция имало 10 722 случая при пациенти над 30-годишна възраст на злокачествен меланом, който е най-смъртоносната форма на рак на кожата. От тях 382 биха могли да бъдат свързани пряко с използването на кварцови лампи и солариуми. Хората под 35-годишна възраст, които прибягват най-малко веднъж до изкуствен тен, повишават вероятността от развитие на кожен меланом с 59 на сто, твърдят от Френската агенция.

Според Националния съюз на професионалистите по добиване на изкуствен тен дейността на подобни студиа е намалена наполовина от 2009 г. насам. Структурата представлява 300 специализирани и 4500 козметични салона, които предлагат подобна услуга. От Съюза обявяват, че близо 10 000 работни места ще бъдат закрити, ако правителството въведе мярката.

Френските здравни инспектори критикуват солариумните салони за нарушаване на стандартите и твърдят, че излъчванията от някои от тях не се проверяват редовно, докато други се управляват от необучен персонал. Проверките показват, че през 2016 г. 63 на сто от 982 кабини за изкуствен тен били в нарушение.

Бразилия е първата страна, която забрани солариумите през 2015 г., последвана от Австралия, която регистрира най-високата честота на мелонома в света с 11 000 случая всяка година.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: thejakartapost.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниИсторияЛюбопитноСтатистически проучванияХранене при...СпортАнкети