Начало Здравна медиа Здравни новини Хирурзи извършиха сложна и уникална операция във ВМА

Хирурзи извършиха сложна и уникална операция във ВМА

Хирурзи извършиха сложна и уникална операция във ВМА - изображение

Специалисти по ушни, носни и гърлени болести и лицево-челюстна хирургия извършиха съвместно рядко срещана и сложна операция на 49-годишна жена. Тя била диагностицирана с тумор от проф. Венцислав Цветков, началник на УНГ-клиниката във ВМА.

След близо година обикаляне по различни лекари и прилагане на различни лечения, пациентката се обърнала към проф. Цветков, който открил при прегледа, че карциномът обхваща ушния канал, средното и вътрешното ухо, черепната база, мастоида, паротидната жлеза, темпоро-мандибуларната става и съдово-нервния сноп на шията. Премахването на образуванието представлявало сложна и рискована операция, защото било разположено близо до мозъчните обвивки, ангажирало големите съдове на шията и лицевия нерв.

Заради големия обхват на тумора се наложила консултация с доц. Николай Янев, който е водещ специалист в областта на лицево-челюстната хирургия. Екипите на двамата лекари извършили 12-часова операция, при която карциномът бил отстранен изцяло и била направена реконструкция на дефекта на шията, използвайки тъкан от гръдния мускул на жената.

В момента пациентката се възстановява, а проф. Цветков благодари на доц. Янев, д-р Александрина Малинова и д-р Гълъбена Йорданова за изключителната съвместна работа.

Редактор: Ирина Тенева
Източник и снимка: ВМА

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛеченияКлинични пътекиПатологияСнимкиХранене при...ЛайфстайлАлт. медицинаИсторияИзследванияЗдравни съветиНормативни актовеБотаникаСпециалистиПсихологияИнтервютаЗаведенияАнкети