Начало Здравна медиа Здравни новини Хирурзи от "Пирогов" спасиха живота на две новородени бебета с рядка аномалия

Хирурзи от "Пирогов" спасиха живота на две новородени бебета с рядка аномалия

Хирурзи от "Пирогов" спасиха живота на две новородени бебета с рядка аномалия - изображение

Специалисти от УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" спасиха живота на две новородени бебета с рядка аномалия – още в утробата част от техните черва некротизират и загиват. Това води до образуването на кистозна туморна формация, която се е сраснала с другите коремни органи. Формацията е изпълнена с невкротични тъкани и чревно съдържимо, което не позволява на бебетата да се хранят. Тези обстоятелства застрашават пряко живота на двете момиченца.

Екипът на д-р Цветко Георгиев поемат случая много отговорно и професионално. Скоро след раждането децата са преместени в единственото по рода си в България Отделение на новороденото и вродените аномалии на „Пирогов“. Момиченцата са подложени на продължителни животоспасяващи операции. След успешната работа на екипа бебетата вече могат да се хранят самостоятелно и имат шанс за един пълноценен живот.

Такава аномалия се среща изключително рядко дори и в световен мащаб. През целия ми професионален път съм срещал около 15 подобни случая“, коментира д-р Георгиев.

И на двете дечица предстои дълго лечение със съпътстващи допълнителни интервенции.

д-р Цветко Георгиев (с жълт екип) и д-р Христо Пседерски (с бяла престилка)
На снимката: д-р Цветко Георгиев (с жълт екип) и д-р Христо Пседерски (с бяла престилка) с едно от спасените деца Мария и нейните родители.


По статията работи: Велина Неделчева
Източник: pirogov.eu
Снимка: care.com, nova.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлИсторияЛюбопитноИзследванияХранене при...Клинични пътекиОрганизацииСпециалистиЗаведенияСнимкиЗдравни съветиПсихологияТестовеАлт. медицинаСоциални грижиНормативни актовеФизиологияСпортБотаникаЛеченияПроизводители