Начало Здравна медиа Здравни новини Храните в ЕС не съдържат пестициди, сочи доклад

Храните в ЕС не съдържат пестициди, сочи доклад

Храните в ЕС не съдържат пестициди, сочи доклад - изображение

Европейската служба за безопасност на храните излезе с доклад, в който се твърди, че над 97% от хранителните проби, взети в ЕС през 2015 г., не съдържат пестициди. Потребителите употребяват продукти, които не съдържат тези вредни вещества (53,3 на сто) или са с остатъчни количества, които са позволени от закона (43,9 на сто).

От организацията отчитат, че гражданите на ЕС не са изложени на риск, най-защитени са биопродуктите, при които процентът на отсъствие на химични вещества или остатъци в законовите рамки е 99,3 на сто от пробите. През 2015 г. са взети 84 341 материала за изследване за 774 пестицида.

Анализирани са храни от страните-членки на Съюза, Исландия и Норвегия – 69,3%, а 25,8% са продукти, дошли от трети страни. Не е посочена информация за произхода на останалите.

От изследваните храни за бебета и малки деца 96,5% са без пестициди или с допустими остатъци. При животинските продукти пробите показват 84,4% без вредни вещества. Всяка година Европейската служба за безопасност на храните осъществява контрол върху определени хранителни продукти. За 2015 г. в “кошницата“ са попаднали патладжани, банани, броколи, зехтин, портокалов сок, грах, чушки, десертно грозде, жито, масло и яйца. Отчетено е надхвърляне на нормите при броколите (3,4%) и десертното грозде – 1,7%. По-малко се наблюдава при портокаловия сок, зехтина и яйцата, а няма превишаване при маслото.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: nccdn.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

РецептиЗдравни съветиНовиниЛюбопитноНормативни актовеХрани и ястияХранене при...Алтернативна медицинаДиетиБотаникаЛайфстайлАнкетиВидеоСнимки