Начало Здравна медиа Здравни новини Четири центъра за мозъчно-съдови заболявания ще лекуват пациентите в България

Четири центъра за мозъчно-съдови заболявания ще лекуват пациентите в България

Четири центъра за мозъчно-съдови заболявания ще лекуват пациентите в България - изображение

Четири центъра за мозъчно-съдови заболявания ще лекуват пациентите в България.

Въпреки че работи от няколко месеца, първият от тях бе тържествено открит в понеделник в Университетската болница "Света Анна" в София.

По информация на лечебното заведение във високотехнологичния комплекс специалистите ще използват най-модерните и щадящи методи за лечение на инсулти, инфаркти и аневризми, а рисковете от увреждания ще бъдат много по-малко. С бази, подобна на тази в УМБАЛ "Света Анна", ще разполагат и "Пирогов", "Свети Георги" в Пловдив и "Света Марина" във Варна.

"Горди сме, че сме първият такъв завършен център", заяви изпълнителният директор на "Св. Анна" д-р Славчо Близнаков, цитиран от БНР. Специалистът обясни, че когато се установи, че човек има инсулт, моментално от Спешно отделение идва в този Център, който разполага с прецизен скенер и катетеризационна зала за модерно интервенционално лечение.

"Построяването и оборудването на Центровете за мозъчно-съдови заболявания е финансирано от Министерството на здравеопазването. Те ще са позиционирани на метри от Спешното отделение и ще разполагат с модерна апаратура,  която увеличава шансовете за живот на болните. Мозъчно-съдовите заболявания са една от основните причини за смъртност и инвалидизация сред хора в активна възраст", обясни здравният министър в оставка д-р Петър Москов и допълни, че борбата с инсултите е приоритет на правителството от самото му начало през 2014 г.

Снимка: Centre for Hip Health and Mobility

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноХранене при...ТестовеАлтернативна медицинаИсторияЗдравни проблемиЛайфстайлКлинични пътекиЗаведенияБотаникаЛеченияМедицински изследвания