Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха ново устройство, с което кардиограмата ще се прави вкъщи

Създадоха ново устройство, с което кардиограмата ще се прави вкъщи

Създадоха ново устройство, с което кардиограмата ще се прави вкъщи  - изображение

Устройство, което ще позволи на кардиолозите да контролират от разстояние сърцето на пациентите си, са разработили в Държавния университет в Нижни Новгород. Не само лекарите, но и хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания, ще бъдат в състояние да направят самостоятелно тест, по същия начин, по който си измерват кръвното налягане.

Хардуерно-софтуерният комплекс „Киберсърце“ стана известен още преди 3 години, а в момента в университета работят активно по уреда, който ще бъде в състояние да прави кардиограми. Разработват го в три варианта – за здравните заведения, за кол-центровете, където приемат спешни повиквания и за пациенти.

Уредът е по-малък по размер от тонометър. Поставя се на ръката на пациента, а за да бъде извършена диагнозата, се прикрепя към гръдния кош. Общата информация се показва директно на приложението.

Зеленият сигнал е знак, че всичко е наред и в норма, жълтият, че има нещо притеснително, а червеният означава, че спешно трябва да отидете при лекаря. Останалата информация постъпва в телефона, компютъра или на друго устройство.

Обработката на данните е светкавична и продължава 10 секунди, а точността на диагностиката е 95%.

Създателите на системата са изчислили, че използването на устройството ще спести повече от 2 млр. рубли само в бюджета на Нижниновгородска област, заради навременната диагностика на сърдечносъдовите заболявания, които са основната причина за смъртността в Русия.

Предвижда се до края на тази година да приключи процеса на сертифициране и да стартира масовото му производство.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЛайфстайлИсторияНормативни актовеЛеченияХранене при...ФизиологияЗдравни съветиСнимкиОрганизацииАлт. медицинаСпортИзследванияБотаникаВидеоКлинични пътекиСпециалисти