Начало Здравна медиа Здравни новини Южноафриканско дете е надвило вируса на СПИН

Южноафриканско дете е надвило вируса на СПИН

Южноафриканско дете е надвило вируса на СПИН - изображение

Момиченце на 9 години от Южноафриканска република е третото в света, преборило Синдрома на придобитата имунна недостатъчност, предава ВВС.

Детето се е заразило с ХИВ още при раждането от своята майка. То започва терапия с анти-ХИВ медикаменти на два месеца след раждане и преустановява след 40 седмици. На 9 години и половина тестовете показват следи от вируса в малък брой клетки на имунната система, но никои от тях не могат да се възпроизвеждат.

Не знаем каква е причината, довело детето до ремисия. Не вярваме, че само антиретровирусната терапия е помогнала. Това се дължи или на генетика, или на имунната система. Този случай обаче укрепва надеждата, че лечението на деца, заразени с ХИВ, за кратък период, започващ в ранна детска възраст, може да им спести бремето от терапията през целия живот“, коментира д-р Avy Violari, ръководител на педиатричните проучвания в изследователския отдел "Перинал" в Йоханесбург.

Разбирането на защитата при детето може да доведе до създаването на нови медикаменти в борбата срещу ХИВ. Това би могло да помогне на много пациенти по света. Предстоят още изследвания, за да се установи как да се предизвика дълготрайна ремисия на ХИВ при заразени бебета.

Проучването е извършено от специалисти от Йоханесбург заедно с британското звено за клинични изпитвания на MRC. Резултатите са представени на Конференцията на IAS за науката за ХИВ.

В световен мащаб 36,7 милиона души живеят с ХИВ и само 53% от тях получават антиретровирусна терапия.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Correio Lageano5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМикробиологияИсторияЛюбопитноИнтервютаЛайфстайлТестовеАлт. медицинаВидеоОрганизацииЛеченияИзследванияНормативни актовеЗдравни проблемиСоциални грижиБотаникаСпециалистиСнимкиЗдравни съветиПсихологияРецептиСпортХранене при...АнкетиОбразованиеЗаведенияКлинични пътеки