Начало Здравна медиа Здравни новини ООН алармира за измамно успокоение по отношение на СПИН

ООН алармира за измамно успокоение по отношение на СПИН

ООН алармира за измамно успокоение по отношение на СПИН - изображение

Докладът на световната организация алармира, че е настъпило успокоение и дори безразличие към борбата срещу СПИН, превенцията е в криза, а финансирането се е свило. Една от причините най-вероятно се дължи на овладяването на болестта, както и на факта, че смъртните случаи намаляват, се посочва още в доклада на ООН за международната пандемия. Текстът се появи дни преди започналата на 22 юли международна конференция, посветена на СПИН. Тя се провежда в Амстердам и ще продължи до 27 юли.

През 2017-а 940 000 души в света са починали от заболявания, свързани със СПИН-а, докато през 2016 г. случаите са били 990 000.

Измамното успокоение се дължи преди всичко на успехите до момента, но то е опасно и недопустимо. „Не бива да лежим на стари лаври“, категоричен е Мишел Сидибе, изпълнителен директор на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS), според когото едно от най-големите предизвикателства е да бъде спряно разпространението на заразата сред най-уязвимите. Хомосексуалните мъже са 28 пъти по-застрашени от хетеросексуалните, а този риск при транссексуалните жени е 13 път по-висок. За това обаче е нужно сериозно финансиране, а според Мишел Сидибе в момента липсват 7 милиарда долара годишно, с които постигнатото може да се запази. В доклада ясно се изразява тревогата от липсата на финансиране.

Недостатъците в борбата срещу СПИН сред децата е другият сериозен проблем, намерил място в доклада. Независимо, че от 2010-а до момента са предотвратени 1 400 000 нови инфекции сред малчуганите, от програмата установяват, че напредъкът е недостатъчен. Мишел Сидибе се аргументира, посочвайки, че 50% от децата нямат достъп до лечение, а през миналата година смъртните случаи са 110 000, а новите инфекции – 180 000, което го кара да заключи: „Това е неприемливо“.

Тревожна е ситуацията в районите на Африка и Русия, се констатира още в доклада.

Изпълнителният директор на UNAIDS изразява притеснението си, че понижаването на международните донорски вноски ще провокира намаляване на вътрешните ресурси на страните. Най-малко 44 държави са зависими от международната помощ за борба с епидемията. „Ако не разполагаме с ресурси, съществува сериозен риск епидемията да се възобнови, да се увеличат както резистентността, така и смъртността в следствие на СПИН“, категоричен е Мишел Сидибе.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: rfi.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМикробиологияЛюбопитноИнтервютаИсторияТестовеАлт. медицинаЛайфстайлВидеоЛеченияОрганизацииНормативни актовеИзследванияЗдравни проблемиСоциални грижиБотаника