Начало Здравна медиа Здравни новини 1 500 лева да бъде началната заплата за медицинските специалисти

1 500 лева да бъде началната заплата за медицинските специалисти

1 500 лева да бъде началната заплата за медицинските специалисти - изображение

Начална заплата от 1 500 лева за млад лекар предлагат синдикати и представители на БЛС. Идеята бе обсъдена на дискусия "Колко струва трудът на медицинските специалисти".

Работна група от БЛС е изготвила план за остойностяване на труда на медицинските специалисти, според който началната лекарска заплата трябва да започне и надхвърли 1 500 лева. Това съобщи д-р Венцислав Грозев, председателя на Българския лекарски съюз.

"Методиката ще представя ориентировъчно първоначалните заплати за млади лекари, които ще започват от 1500, 1700 лева. Такива методики ще бъдат прилагани във всички здравни заведения", коментира д-р Грозев.

Представителят от "Подкрепа" Камен Данов обясни, че само при 35 на 100 места се изпълнява трудовия договор. Сред тях средната заплата варива около 900 лева, а при сестрите около 750 лева. Това зависи от квалификацията им, но е крайно недостатъчно. Донов уточни, че тези цифри са били договорени и консенсусни с Министерството на здравеопазването, защото в предишния колективен договор заплатата на една сестра е възлизала на 500 лева.

Според подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров при съставения бюджет на Здравната каса не би било постижимо такова увеличение на работните заплати.

"Нужни са близо 300 милиона допълнително, за да се достигне едно средно ниво на възнаграждение. Те трябва да влязат във вид на увеличени цени на пътеките, а не на увеличени дейности", допълни д-р Петров.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: LinkedIn

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиАнкетиЛайфстайлЛюбопитноИсторияСпециалистиСнимкиЗдравни съветиСтатистически проучванияНормативни актовеЗаведенияОрганизацииВидеоЛичностиТестовеГеография