Начало Здравна медиа Здравни новини 10% от леглата на всяко лечебно заведение ще са за пациенти в спешно състояние

10% от леглата на всяко лечебно заведение ще са за пациенти в спешно състояние

10% от леглата на всяко лечебно заведение ще са за пациенти в спешно състояние - изображение

Всички болници ще са задължени да осигуряват прием и лечение на пациенти в спешно състояние. Това е предвидено в проект за Наредба на здравното министерство.

В нормативния акт е заложено, че лечебните заведения са длъжни да осигурят не по-малко от 10% от общия брой болнични легла за активно лечение във всяка болнична структура за прием на пациенти в спешно състояние. Това означава, че във всяко едно отделение на болниците ще се приемат пациенти по спешност.

Изключение правят само  отделенията по лъчелечение, химиотерапия и нуклеарна медицина.

Специализираните болници също ще трябва да отделят 10 на сто от леглата си за настаняване на спешни пациенти.

Изискването към държавните болници задължително да разкриват спешни отделения остава непроменено.

Занапред всяка една болница ще трябва да докладва ежедневно на регионалните центрове по здравеопазване с колко свободни легла разполага във всяко от отделенията, а от РЗИ ще изпращат справките на центровете за спешна помощ, където да знаят в кои лечебни заведения има свободни легла и къде да карат пациентите.

Болничните заведения ще могат да променят броя на леглата във вече съществуващите си отделения само един път в годината и това ще става през януари. При бедствия и епидемии ще се правят изключения и леглата ще могат да се увеличават. Целта на здравното министерство е да има информация при направени актуализации на Националната здравна карта.

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков е на мнение, че здравната карта може да бъде  променена още в края на тази година, но ако още не е официално приета.

В картата е упоменато, че броят на леглата за активно лечение на пациенти е с 3 хиляди повече от нуждите на населението. Това предизвика протести и недоволство в редица области. От ресорното министерство заявиха категорично, че закриване на общински болници няма да се наложи и че промяна във финансирането им няма да има и през тази година.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеЛюбопитноСоциални грижиЛеченияЗдравни съветиЛайфстайлИсторияЗаведенияСнимкиОрганизацииАнкетиИнтервютаКомпании и организацииКлинични пътекиАптекиСпециалисти