Начало Здравна медиа Здравни новини 17 млн. деца в Азия са в опасност заради мръсния въздух

17 млн. деца в Азия са в опасност заради мръсния въздух

17 млн. деца в Азия са в опасност заради мръсния въздух - изображение

Бебетата, родени в Източна и Южна Азия тази година, са застрашени от мозъчни увреждания вследствие замърсяването на въздуха. 17 млн. деца под една годинка дишат токсичен въздух и това излага на риск развитието на мозъка им, предупреждава Агенцията за децата към ООН.

Най-засегнати са бебетата в Южна Азия, където повече от 12 млн. живеят в райони със замърсявания, които превишават 6 пъти безопасните нива. В Източна Азия и Тихия океан са изложени на риск други 4 млн.

Доклад на УНИЦЕФ гласи, че вдишването на вредните частици може да увреди мозъчната тъкан и да наруши когнитивното развитие. В него е записано още, че има връзка между израстването в замърсена среда и вербалната и невербалната интелигентност, паметта, резултатите, които показват децата в училище, и други неврологични поведенчески проблеми. Последствията от замърсяването върху здравето на бебетата остават за цял живот.

Проучване, проведено в британски болници, показва, че замърсеният въздух може да причини по-висока смъртност сред децата, да е причина за раждането на бебета с ниско тегло и за появата на заболявания на по-късен етап от живота.

Препоръката на организацията е да се използват маски за лице и филтриращи въздуха системи. Също така бебетата да не се извеждат навън, когато се отчитат най-високите нива на врадни частици във въздуха. През следващите години все повече деца ще бъдат изложени на риск заради урбанизиращия се свят и липсата на адекватни мерки за намаляване на замърсяването и за защита.

Едни от най-проблемните места в Азия по отношение на чистотата на въздуха са Делхи и района на Северен Китай. Дори специалистите очакват замърсяването да намали продължителността на живота с 3 години. Властите се опитват да наложат по-строги правила за компаниите, които изхвърлят във въздуха вредни емисии. За съжаление медиите в страната съобщават, че редовно се нарушават забраните.

Експерти алармират, че се наблюдава нарастване на замърсяването и в африканските градове. Сателитните изображения, използвани за събиране на данни, разкриват задълбочаване на проблема.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bbc.com
Снимка: indiatvnews.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноАлт. медицинаИсторияНовиниСнимкиЛайфстайлАнкетиЗдравни съветиСоциални грижиНормативни актовеЛеченияПсихологияТестовеХранене при...Клинични пътекиФизиологияСпортОрганизацииСпециалистиБотаникаПроизводители