Начало Здравна медиа Здравни новини 3D-биопринтиране прилагат в Медицинския университет в Пловдив

3D-биопринтиране прилагат в Медицинския университет в Пловдив

3D-биопринтиране прилагат в Медицинския университет в Пловдив - изображение

Първият в България биопринтер на Cellink, който позволява създаването на 3D-обекти като на няколко слоя бъдат наслагани синтетични и биологични материали, вече работи в катедрата по медицинска биология на МУ в Пловдив.

Това е една от най-новите технологии, които имат приложение в тъканното инженерство и регенеративната медицина. Чрез този вид 3D-биопринтиране биват разработвани сложни структури на тъканта, които имитират естествените тъкани и органи. За целта се използват специални биомастила, които съдържат биоматериал и живи клетки, с чиято помощ се запазват функцията и жизнеността на клетката и се осигурява връзката между различните клетки.

биопринтер

От катедрата съобщават, че благодарение на новата техника ще бъдат изпробвани различни медикаменти. Това ще става като ,например, изолират от пациент туморни клетки и конструират техни индивидуални 3D-модели. Този метод за определяне на индивидуалното лечение, твърдят специалистите, е не само безопасен, но и изключително перспективен.

Новата технология ще бъде на разположение на студентите през март, когато организират и курс по молекулна и регенеративна медицина.

Катедрата в пловдивския МУ разполага с подготвени специалисти и има визия за приложението на новата апаратура. Вече е в ход научен проект за 3D-биопринтиране в онкологията.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mu-plovdiv.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини