Начало Здравна медиа Интервюта Подкрепа и взаимопомощ Галина Тодорова, психолог: Целувката излъчва топлина и толерантност, дава знак за приемственост между хората!

Галина Тодорова, психолог: Целувката излъчва топлина и толерантност, дава знак за приемственост между хората!

Галина Тодорова, психолог: Целувката излъчва топлина и толерантност, дава знак за приемственост между хората! - изображение

През 1988 година ООН обявява днешния ден за Световен ден на целувката. През тези години учените откриват все повече любопитни факти и правят все по-подробна характеристика на целувката като физиологичен акт. Според някои вярвания, целувката с език е „съюз на душите“, според други, тя е профилактика срещу бръчки, защото докато се целуваме, движим 27 лицеви мускула. В същото време чрез слюнката се обменят антитела срещу различни болести, както и полезни бактерии и ензими, като по този начин се усилва имунната система на човек. Има доказателства и за това, че целувките помагат на хората да се преборят със стреса от ежедневието си.

За това каква роля играе целувката за жената в любовната игра, колко е важна тя за комуникацията между хората и дали целувката с друг може да се счита за изневяра, разговаряме с психолога консултант Галина Тодорова.

 

Фрамар: Колко е важна целувката за комуникацията между хората?

Целувката излъчва топлина, толерантност, с което е много важна за комуникацията между хората. Тя дава знак за приемственост между нас. Целувката може да бъде жест на много емоции, но при всички случаи е нещо, което носи положителен заряд от другия човек.

 

Фрамар: Според Вас дали влияе наистина на здравословното ни състояние?

Целувките допринасят за промяната в нивата на различни хормони в кръвта ни. Както всички знаем, те ни влияят на невро-биологично ниво. Доказано е, че целувката вдига нивото на хормона серотонин, който от своя страна е хормонът на щастието! Така че може да се счита категорично, че влияе положително на здравето ни.

 

Фрамар: Много тийнейджъри се притесняват от първата целувка, има ли някакви правила? Какви съвети бихте им дали?

Не мисля, че има някакви определени правила, които трябва да се спазват. Действията, усещанията на човек относно целувката малко или много се случват интуитивно. Разбира се, зависи и от партньора, който е отсреща. Той може да е малко по-опитен или не, може и двамата партньори да имат еднакъв опит. Най-хубаво е, когато нещата се случват от само себе си. Дори и да започнат по-плахо, после, с течение на времето стават все по-смели.

 

Фрамар: Има ли някакви изисквания, когато става дума за навлизане в личното пространство на човек?

При днешното поколение наблюдаваме една все по-голяма освободеност. Личното пространство е въпрос на себеусещане, зависи от това какво чувства човек, затова е различно за всеки. Динамиката от ежедневието навлиза в личния ни живот и предизвиква динамика в чувствата и действията ни. Същото се отнася и за целувките. Според моите наблюдения, и те се случват все по-бързо. Няма го това дълго изчакване, търпение от страна на партньорите, което е било преди години.

 

Фрамар: Целувката играе основна роля в любовната игра, дори има тези, че на подсъзнателно ниво е по-еротична от самия секс. Вие какво смятате?

Според мен, това се отнася в по-голяма степен за жената. Що се отнася за мъжа – не съм убедена, че е важи с пълна сила. Не мисля, че целувката е най-важното нещо за мъжа. Ако говорим за целувката като за начало на любовна игра, то любовната игра, предисловието на самия полов акт, при всички случаи е много по-важна за жената. Мъжът може да бъде доста по-бърз в предразположението си за секс и сякаш не му e толкова важна тази целувка. Това, разбира се, се отнася за средностатистическия случай, иначе всеки човек е индивидуален и могат да се срещнат и изключения от общото правило.

 

Фрамар: Може би жената открива различни неща в една целувка в сравнение с мъжа?

Да, жената обикновено търси привързаност. Различното също е, че при нея нещата се случват по-скоро на психическо ниво, не толкова чисто физиологично, както е при мъжа. От изключителна важност за една жена е да приеме, да допусне човека близо до себе си в психологическо отношение.

 

Фрамар: Зависят ли целувките от характера ни?

Убедена съм, че зависят. Със сигурност видът, начинът на целуване се влияе от характера на човек, от темперамента му. Колкото са различни хората, толкова са различни и целувките, затова не могат да се дадат някакви общи правила.

 

Фрамар: Целувката с друг човек може ли да се счита за изневяра?

Ако говорим за отношенията между интимни партньори, лично моето мнение е, че целувката с друг човек може да се счита за изневяра. Целувката, преди всичко, е начин на показване на някакви чувства. Когато се целуваме с друг човек, по този начин ние се отдаваме емоционално и физически на него. Няма значение, че не става дума за полов акт. Чрез подобна целувка, ние прекрачваме границата на приятелското и по този начин предаваме чувствата на своя партньор. Когато се целуваме, ние отдаваме нещо от себе си, някакви емоции. А стане ли това и с друг човек, вече говорим за изневяра.

 

Фрамар: Всички сме чували за смехотерапията, а съществува ли някакъв вид терапия с целувки?

Аз не съм чувала за такъв вид терапия, но пък защо ние да не бъдем пионери в тази област! До колкото знам има много видове лечения, свързани с различни телесни усещания, с допир между хората. Този вид терапия е насочена по-скоро към израза на самото ни тяло, физическите ни усещания. Специално за използването на целувки не съм чувала, което не изключва възможността да съществуват такива методи. В 21-ви век вече се разработват най-различни начини за постигане на ефективност в психологическите терапии, така че е абсолютно възможно да се използват и целувките като такива, защото са свързани най-вече с топлина и нежност!

За Framar.bg:

3.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Категория