Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Д-р Мария Калайджиева: Въвеждането на стандарт за лечение на хемангиоми при децата ще спести лутането на родителите и ще улесни лечението

Д-р Мария Калайджиева: Въвеждането на стандарт за лечение на хемангиоми при децата ще спести лутането на родителите и ще улесни лечението

Д-р Мария Калайджиева: Въвеждането на стандарт за лечение на хемангиоми при децата ще спести лутането на родителите и ще улесни лечението - изображение

Между 3 и 10 процента от бебетата развиват хемангиом до навършване на първата си година, което го прави най-честият доброкачествен тумор в детска възраст. И макар само в около 12 процента от случаите да се налага лечение, при много от тях то е изключително важно и дори животоспасяващо.

За съжаление обаче, в България терапията не се покрива от Здравната каса, а се заплаща изцяло от засегнатите семейства, което поставя родителите пред голямо финансово предизикателсто. От друга страна, липсата на информираност, стандарт за диагностика и връзка между медицинските специалисти, често води до лутане на родителите и късно започване на лечение.

Как трябва да реагират родителите, какви специалисти да потърсят и какви са най-новите тенденции в лечението на това заболяване? На тези и други важни въпроси отговаря д-р Мария Калайджиева, неонатолог в МБАЛ "Токуда Болница София".

Фрамар: Какво трябва да направят родителите и как да реагират, ако на бебето им се е появило такова образувание?

Първото и най-важно: трябва да следят дали расте, дали се променя по някакъв начин. Ако видят, че расте бързо и се намира в област, в която дразненето е голямо, като например в областта на врата, защото там има непрекъснато триене, по лицето, близо до устата, очите, тъй като това са жизненоважни органи, или в областта на гениталиите, трябва веднага да се консултират с дерматолог и детски хирург. Могат да дойдат при нас, в МБАЛ "Токуда". Ние имаме опит в тази област и колегите много бързо могат да се ориентират дали хемангиомът е критично разположен и има нужда веднага да се започне някакво лечение, или може известно време да бъде наблюдаван. Ако специалистите преценят, че лечението не търпи отлагане, се започва медикаментозно лечение с Hemangiol, защото това е препаратът, който за момента дава най-добро повлияване, с най-малко странични ефекти.

Фрамар: Доколкото ни е известно лечението с Пропранолол (Propranolol), активната съставка на препарата, за който споменахте, е въведено още през 2008 г. в световен мащаб. Как обаче стоят нещата в България? Има ли лекари, особено в по-малките населени места, които не са запознати с най-новите тенденции в лечението на хемангиомите и препоръчват на родителите просто да го наблюдават?

Да, има такива, затова и съветвам родителите да потърсят нас. Специалистите ни са запознати със световните тенденции и са пионери в това лечение. Ние го прилагаме от 2008 г.

Фрамар: Може ли забавянето в лечението да повлияе негативно на ефективността на терапията?

Да, може да удължи нейната продължителност, защото по-ранното започване обикновено води до по-бърз ефект. Като казвам по-ранно, имам предвид 4-6-седмична възраст на детето до към шестия месец. По-късното започване на терапията първо, че може да продължи по-дълго, второ – може нейният ефект да не е очакваният.

Фрамар: Знаем, че в голямата си част хемангиомите са безвредни. Когато обаче те създават проблеми, екипната работа на различни специалисти и точната диагностика ли са най-прекия път до адекватното лечение?

Да, в повечето случаи се изисква комплексно, мултидисциплинарно изследване. Ако едно дете има хемангиом на устната, затруднено дишане, е много вероятно то да има и хемангиом на ларинкса, който е опасен и застрашава живота му. Затова, ако детето се консултира в голяма многопрофилна болница, където са налице всички специалисти, където бързо и ефективно може да получи консултация и съответно изследване, то съответно бързо ще бъде насочено към най-ефективния метод на лечение.

Фрамар: Една от целите на проекта на НПО е да бъде въведен стандарт за лечение на хемангиоми в България. Как точно ще работи този стандарт и ще спести ли времето за диагностициране и започване на лечението?

Този стандарт ще осигури алгоритъм, ще е ясно какво се прави на всеки един етап, кой го прави и какво следва. Този алгоритъм трябва да бъде определен от голям брой специалисти, а благодарение на него ще бъде спестено лутането на родителите, ще бъде спестено и ценно време за детето и ще улесни неговото лечение.

Фрамар: Има ли въведен стандарт за лечение на хемангиоми в света, който би могъл да бъде приложен и в България?

Разбира се, този протокол, по който ние работим например, е по френски стандарт. А стандартът, по който ще се работи в България, трябва да бъде съобразен с условията и възможностите на страната ни.

Фрамар: Как стои въпросът с финансирането на терапията?

В България Здравната каса не покрива лечението на хемангиом. Основните цели на новата програма на Национална пациентска организация (НПО) "Хемангиоми в ранна детска възраст" са лечението да бъде реимбурсирано от НЗОК и да бъде утвърден стандарт за лечение на заболяването.

В България от хемангиом се засягат до 200 деца годишно. Новият проект на НПО "Хемангиоми в ранна детска възраст" има за цел да повиши информираността на родителите и обществото за това заболяване и да им даде достъп до най-добрите специалисти в областта. В рамките на инициативата 40 бебета с хемангиом ще получат безплатна терапия през 2017. Родителите могат да получат повече информация за проекта на горещата телефонна линия на НПО - 0700 10 515.

По материала работиха: Пламен Георгиев, Ина Фенерова

Снимка: Пламен Георгиев

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияНовиниЛеченияСоциални грижиЛюбопитноЗдравни проблемиХранене при...