Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Списание "Българска наука и медицина" - ново електронно издание за наука и медицина - интервю с Петър Теодосиев

Списание "Българска наука и медицина" - ново електронно издание за наука и медицина - интервю с Петър Теодосиев

Списание "Българска наука и медицина" - ново електронно издание за наука и медицина - интервю с Петър Теодосиев - изображение

Съвсем наскоро в България започна издаването на ново електронно списание, посветено изцяло на науката и медицината. За повече информация за него, срещаме ви с главния редактор, Петър Теодосиев.

 Как ще се представите пред читателите на framar.bg?

Ние сме онлайн списанието „Българска наука“, но с нов проект – онлайн списание за медицина, а именно „Българска наука и медицина“.
Занимаваме се вече 11 години с разпространение на научна и научно-популярна информация и придобихме голям опит през годините, който искаме да впрегнем в нещо много важно, а именно нашето здраве.
Аз, Петър Теодосиев, съм главен редактор на двете списания и новото медицинско списание е изцяло моя идея, която се реализира след месеци труд. Мисията на списанието е да възпита у хората критично мислене, да ги доближи до механизмите, по които работят научните изследвания в областта на медицината и здравето, да ги запознае с най-новото в тези области, като е насочено както към обикновения човек, така и към лекарите и студентите по медицина.
Ние смятаме, че обществото ни има огромна нужда от достъп до достоверни източници на информация, свързана със здравето, а "Българска Наука и Медицина" предоставя именно това.

Какво представлява списанието Българска Наука и Медицина, което наука.бг започна да издава? Какви са очакванията ви за разпространение, предвид електронния му формат? Той плюс ли е или минус?

Важно е да кажа, че списанието е само онлайн, т.е. излиза само като PDF. То е продължение на нашата работа като информационен научен портал и списание („Българска наука“). С това медицинско списание ние искаме да обхванем по-подробно важна част от нашето ежедневие и сме убедени, че информацията, която предоставяме не може да бъде намерена никъде другаде на български език.
Стараем се да бъдем реалисти и знаем, че в България все още нямаме изградени навици и разбиране за заплащане на електронни продукти. Това, разбира се, не означава, че ще се спрем или дори ще чакаме нещо да се промени, ние сме убедени, че сами можем да променим тази реалност.
Според мен е плюс излизането му само онлайн, тъй като всеки, който иска може да го получи веднага след като го плати, а това отнема около 1 минута. Друг плюс е, че може хора буквално от цял свят да имат достъп до него, а и вече забелязваме, че и българи от чужбина си го купуват.

Къде би се позиционирало това списание сред другите медицински издания? Каква е насоката му - по-строго научна, научно-популярна или ...? Каква е неговата публика?

Както сп. „Българска наука“ е уникално по рода си и това е така вече 11 години, така и медицинското списание „Българска наука и медицина“ е уникално сред другите медицински списания в България. Различното е това, че всички в екипа са млади специалисти, което ни най-малко не означава, че са неопитни или неинформирани, а точно обратното. В списанието покриваме всички най-важни аспекти от медицината, като във всеки брой има около 10 отделни рубрики.
Също така, езикът на списанието е приятелски и лесно разбираем и от най-скарания с биологията читател. Важното е да се интересуваш от дадената статия или рубрика и всичко ще ти стане ясно.
А специалистите биха намерили много нова и полезна информация, която биха могли да приложат и в работата си.Какъв е екипът, който стои зад списанието "Българска Наука и Медицина"?

Основните виновници за списанието сме няколко човека: Аз, Петър Теодосиев – главен редактор на „Българска наука“ и Nauka.bg, Росица Ташкова – молекулярен биолог, специализирала във Франция и Владимир Попов – магистър фармацевт, като имаме и външни автори в различни области.

В брой 1 засягате една от много горещите теми - медицинската марихуана. Какво е становището ви по темата?

Аз лично мнение по този въпрос нямам, тъй като често дори научната информация се променя. Буквално преди дни в Америка DEA позволиха по-свободно отглеждане на марихуана за научни цели. За мен е важно да се дават повече права за изследвания, а специално за марихуаната, която се ползва за медицински цели, може би наистина трябва да има свободен достъп до нея.
 
Има много невярна или лъжовна информация в интернет, която касае здравето ни. Има ли как това да се промени?

Така е, това беше едно от нещата, които решихме да променим с пускането на списанието „Българска наука и медицина“. Не можем да спрем никого да пише лъжовни и вредни неща в интернет, но можем да увеличим достоверните източници и да покажем от къде е правилно хората да се осведомяват. Дори в самото списание сме написали, че то е само за информиране, а не за самолечение. Всеки, който има проблем задължително трябва да отиде на лекар.
 
Как ще приемат вашето списание тези, които са свикнали с ШОК-Ужас – Феноменално – поредицата в жълтите псевдо-здравни сайтове? На какво се дължи този феномен, че леко приемаме и най-невероятните неща, дори когато те касаят здравето ни?

Вероятно този тип аудитория не би станала част от групата на редовните читатели на нашето списание. Но искрено бихме се радвали, ако успеем да достигнем до хората, които търсят истината, но не успяват да я открият поради информационното замърсяване, на което всички сме подложени. За съжаление много често потърпевши са по-възрастните потребители и тези, които не знаят английски език – те изцяло разчитат на това, което местните медии им съобщават и не са способни да издирят първоизточника на информацията, нито да го подложат на критика и съмнение. Тъжно е, но може би няма да успеем да стигнем до тях, поради електронния формат на списанието…

Как можем да подкрепим списанието и да го получаваме редовно?

Списанието излиза всеки месец, а всеки, който иска да се информира и да подкрепи тази кауза, може да се абонира, като по този начин ще спести и 50% от крайната цена в сравнение с това да си купува всеки брой поотделно. Смятаме, че имаме място сред медицинските издания в България, като можем да твърдим, че нашата аудитория са младите хора, с различни от статуквото възгледи, които търсят промяна и не се страхуват да опитват.
 
http://kupinauka.com/product/894/balgarska-nauka-i-meditsina-abonament-2016-50.html

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ИНТЕРВЮТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноИсторияСнимки