Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят С грижа за бъбречното здраве - интервю с д-р Елка Миланова Тодорова-Козарова

С грижа за бъбречното здраве - интервю с д-р Елка Миланова Тодорова-Козарова

С грижа за бъбречното здраве -  интервю с д-р Елка Миланова Тодорова-Козарова - изображение

Доктор Елка Козарова е нефролог, който подкрепи кампанията ни "Бъбреците нямат ваканция". В интервюто с нея ще можете да научите полезни неща, които да ви спомогнат да се погрижите за доброто си бъбречно здраве.

- Доктор Козарова, каква част от пациентите Ви страдат от проблеми с бъбреците, предизвикани от неглижиране на добрата грижа за тези важни органи?

Работя като нефролог в ДКЦ ІІ, гр. Добрич от 2000-та година. За този период около 30% от посетилите нефрологичен кабинет пациенти с бъбречна патология, бяха с неглижирани клинични симптоми - имаха оплаквания от една до три седмици и не бяха предприемали никакви стъпки за лечение. При някои от тях оплакванията се бяха повтаряли една или две години.

- Защо българите пренебрегват първите симптоми за бъбречни проблеми с мнението, че „това ще отмине“? Така лесно ли отминават?

Много са причините голяма част от българите да пренебрегват симптомите за бъбречни проблеми. По-важните от тях са:

- липсата на време за посещение на лекар;

- безотговорност към личното си здраве;

- самолечение с народна медицина;

- ограничени финансови средства;

- погрешното мислене, че симптомите ще изчезнат от само себе си.

- Кои са основните правила, които трябва да спазваме, за да можем да поддържаме бъбреците си във форма?

Основните правила, които всеки пациент трябва да спазва, за да поддържа функцията на бъбреците си, са:

- спазване на лечебно-хранителен режим – балансиран прием на храна и вода;

- правилен режим на работа и почивка;

- мерки за повишаване на имунната си система;

- спазване на лична и обществена хигиена.

- Кои са вредните привички, от които трябва да се въздържаме?

Всеки човек има вредни навици, които трябва да ограничи, ако иска да бъде здрав. На първо място трябва да ограничим прекомерния прием на месо, пикантни храни и храни с консерванти. Като основни фактори, които вредят на нашето здраве, можем да посочим:

- злоупотребата с алкохол и газирани напитки;

- недостатъчният прием на вода и течности;

- неправилното разпределяне на времето за работа и почивка.

Много е важно да посещаваме специалист за редовна профилактика на вирусните и бактериални инфекции и да спазваме ежедневна хигиена на тялото и ръцете си.

- Каква роля играе употребата на вода? Пие ли достатъчно вода българинът?

Приемът на вода е от основно значение за всеки организъм. Протичането по правилен механизъм на обмяната на веществата е възможно само във водна среда. Количеството вода, което трябва да консумираме за 24 часа, е 30 мл на килограм от общото ни тегло. Това прави за 70-80-килограмов човек около 2-2,5 литра на ден, разпределени на порции. В топлите месеци предвид изпотяването, с което разходът на течности от нашия организъм може да се повиши с още 1-1,5 литра, приемът на вода трябва да достигне до 3-4 литра. Задължително е да се консумират плодове и зеленчуци, богати на вода и фибри, тъй като те са от основно значение за обменните процеси.

За съжаление, българинът не консумира достатъчно вода или други течности, което е в основата на болестните процеси на бъбреците.

- Вие подкрепяте „Бъбреците нямат ваканция“ - информационна кампания за бъбречно здраве. Какво е посланието Ви към пациентите, които ще прочетат това интервю?

Като човек и лекар аз подкрепям кампанията за бъбречно здраве „Бъбреците нямат ваканция“, защото бъбреците са органи, имащи важно участие в процесите на обмяна на веществата, затова трябва да ги пазим и своевременно да ги лекуваме при патологичен процес, за да бъдем здрави.

Моите препоръки към всички българи са да спазват природосъобразен и балансиран начин на живот, да следват правилата за здравословно хранене и прием на вода и течности, да спазват лична и обществена хигиена и ежегодно да провеждат профилактични прегледи при личния си лекар. И непременно и своевременно при бъбречни симптоми да посещават нефролог.

Над интервюто работи: Ивайло Тончев

Снимка: д-р Козарова - личен архив

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияСпециалистиТестовеИнтервюта