Начало Здравна медиа Любопитно Екология Антибиотиците вредят на пчелите, от които зависи баланса в природата

Антибиотиците вредят на пчелите, от които зависи баланса в природата

Антибиотиците вредят на пчелите, от които зависи баланса в природата - изображение

Общите антибиотици ограничават оцеляването на пчелите, от които зависи баланса в природата. За това алармират специалисти от университета на Тексас, Остин.

Често в нашето съвремие се предписват антибиотици без значителна нужда от тях. Основната им цел е да унищожат вредните бактерии, но редом с това се разрушават и добрите бактерии.

В изследване е установено, че антибиотиците намаляват значително броя на полезните бактерии в червата на пчелите, като по този начин позволяват да навлязат вредните бактерии, които причиняват смърт на насекомото. Прекомерната употреба на медикаментите оказва всъщност повече вреда, отколкото полза. Инфекциите, следващи след приема на антибиотик, са голям медицински проблем както при пчелите, така и при хората.

Пчелите са добър модел за изучаване на последиците от медикаментите върху бактериите в червата, защото те са доста подобни при хората. Работничките имат специални бактерии в храносмилателния тракт, които модулират отделяне, поведение и имунитет. Те дори са по-полезна за проучване от хората, защото притежават само 8 основни вида бактерии.

Работливите пчели са от изключително значение в природата, защото от тях зависи опрашването на огромна част от зеленчуците и плодовете. За съжаление през последните години техният брой драстично намалява. Разбирането на влиянието на антибиотиците върху насекомите може да е важна стъпка от разрешаването на проблема и опазването на вида.

В експеримента определен брой пчели са били третирани с общ антибиотик в лабораторни условия, а други са били захранени с чист сладък сироп. След пет дена са били върнати в рояците. При третираните пчели с медикамента се наблюдава намаляване наполовина на общия брой добри бактерии. Около една трета от пчелите са оцелели седмица, като за същия период са оцелели две трети от нетретираните. Специалистите уточняват важна закономерност, че третираните пчели с антибиотик не са възстановили композицията от добри бактерии след седмица, което означава, че те се възстановяват изключително бавно или изобщо.

В третираните пчели са открити и много патогенни бактерии серация (Serratia), които вредят и на животни и хора. При излагането на този вид бактерия се наблюдава голяма смъртност сред пчелите, лекувани с антибиотици. Подобно явление не е наблюдавано при нормалните пчели, защото са били по-устойчиви на патогена, поради създадена защита от полезните бактерии в червата им.

Откритието е от изключителна важност за управлението на пчелите, въпреки че за тяхната смъртност влияят и други фактори като загуба на хабитат, пестициди и други. Антибиотиците се нареждат сред тези основни причини и могат да се считат също за определящ фактор.

Общите медикаменти се дават по няколко пъти годишно на рояци, за да се предотвратят бактериални инфекции. Тази практика обаче според учените прави пчелите по-податливи на вредни бактерии в дългосрочен план и тяхното постепенно отмиране.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: ineffableisland.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съветиСъставкиСнимкиАлтернативна медицинаИсторияРецептиХранене при...ПроизводителиЛеченияБотаника